Kommunismen fortsätter att skörda offer runtom i världen. Den vietnamesiska diktaturen dömer en 29-årig man till åtta års fängelse för ”förtal av landets ledare” sedan han på Facebook opinionsbildat för införande av demokrati i landet.

Mannen greps redan i september 2019. Enligt domen som föll på tisdagen har mannen genom att i artiklar och videoklipp ifrågasätta den kommunistiska enpartistatens legitimitet ”spridit statsfientlig propaganda”.

Hans engagemang för demokratirörelsen i Hongkong ska också ha ådragit sig den vietnamesiska regimens ilska. I domskälen anges enligt en statlig nyhetsbyrå att 29-åringen ”förtalat Kommunistpartiet och socialismen och förödmjukat Ho Chi Minh och andra ledare för partiet och staten”.

Den vänstertotalitära regimen har på senare tid uppmärksammats för att dra åt tumskruvarna än hårdare än tidigare mot de av landets medborgare som uttrycker kritiska åsikter.

Ett stort antal journalister och bloggare har fängslats och i måndags dömdes ytterligare tre personer för liknande åsiktsbrott med motiveringen att de skulle ha försökt ”störta kommunistpartiet”. Påföljderna blev i ett av fallen sju års fängelse.

authorimage