En av de stora företag som har en egen räddningsstyrka är Dafgårds. Den ser inte bara efter företaget utan rycker även ut på fall som bränder, drunkningstillbud och olyckor i samhället.

Till Källby i Skaraborg med drygt 1 700 invånare tar det upp till 20 minuter för hjälp från närmaste räddningstjänst att komma fram. Men på orten finns även livsmedelsindustrin Dafgårds med egen räddningsstyrka som också bistår samhället runt omkring.

Dafgårds Fire & Rescue kommer att vara en så kallad första insatsperson. Fordonet är utrustat med bland annat pulversläckare, pulverlans, IR-kamera, defibrillator, akutväska, verktyg för att komma in i byggnader, varningsutrustning med mera. Styrkan på tio personer får en utbildning liknade den för deltidsbrandmän och larmas ut via SOS.

– Det är en av fördelarna att vi kan hjälpa till också ute i samhället. Vi kan åka på trafikolyckor, bränder och hjärtstopp, säger Magnus Dafgård, vice vd, till SVT Nyheter.

Det var efter den stora branden hos Polarbröd i fjol som Dafgårds beslutade att inrätta en egen räddningsstyrka med jour dygnet runt. 1988 drabbades man själva av en stor industribrand.

– Den kommunala räddningstjänsten har långt hit och vi håller på med mycket heta ytor, brödugnar, kokugnar och fritöser så det är viktigt att påbörja en släckinsats så tidigt som möjligt, säger Mikael Sandh, brand- och säkerhetschef på Dafgårds.

Egna räddningsstyrkor finns även bland annat på Jula i Skara och Volvo i Skövde. Där gör man dock inte som Dafgårds och bistår samhället runt omkring.

Positivt gensvar

På räddningstjänsten ser man positivt på företagets initiativ och har ett avtal med Dafgårds. Även ortsborna är nöjda med upplägget.

– För de som befinner sig i området så är det ju en jättepositiv sak att man kan få hjälp snabbare. Sedan kommer vi efterhand när vi har möjlighet, säger Roger Almgren, räddningschef på Samhällskydd mellersta Skaraborg.