Migrationsverket Abis

T.h. Arbetskooperativet Solidaritets ABIS) styrelse. Faksimil Facebook

Inrikes

Företag erbjöd fejkanställningar åt illegala och asylsökande – ville öka deras chanser att få stanna

Publicerad 6/7/2019
Annons

Migrationsverket anklagar nu asylaktivister för att använda sig av ett företag där man anställer asylsökande och illegala invandrare i påhittade arbeten för att möjliggöra deras chanser att få stanna i Sverige. 

Arbetskooperativet Solidaritet, ABIS, skriver på sin hemsida att de är ett antirasistiskt kooperativt företag med två huvudsyften. Det första är att anställa asylsökande familjer för att möjliggöra för dem att söka arbets- och uppehållstillstånd i Sverige. Det andra är att arbeta för en humanare flyktingpolitik och mot främlingsfientlighet och rasism. ”Vi uppmanar alla att ställa upp i kampen mot ”Fästning Europa” och mot EU:s migrationspolitik”, skriver företaget.


Faksimil ABIS Facebook

Organisationen har enligt SR assisterat 120 asylsökare till uppehållstillstånd. Enligt Migrationsverket hittar ABIS på arbeten som de sedan anställer asylsökare att utföra. Därför har myndigheten nu börjat avslå dessa ansökningar och ifrågasätter även organisationens syfte.

– Det måste finnas ett verkligt behov av arbete, säger Merima Ilijasevics som är enhetschef på arbetstillståndsenheten på Migrationsverket.


”Hjälp flyktingfamilj att få stanna” Faksimil ABIS Facebook

”Fått uppehållstillstånd pga arbete i ABIS”
På organisationens Facebookkonto stoltserar man med att asylsökare som fått avslag och vistats illegalt i landet har fått uppehållstillstånd genom arbete i ABIS. Det framgår även att migranter som tidigare har blivit utvisade från Sverige har lyckats återvända med asylaktivisternas hjälp.

Uppehållstillstånd trots flera avslag
ABIS delar även inlägg som ger hopp till illegala migranter i landet. Nedan syns en migrant som fått hela fyra avslag och även vistats i landet illegalt. Trots detta har individen ändå lyckats att få uppehållstillstånd till slut.

Styrelseledamot: ”Det handlar om barn”
En av organisationens styrelseledamöter, Margreth Heirås, gjorde sig känd år 2012 när hon medverkade i ett debattprogram rörande migranter hos SVT.

Nedan ses Heirås avbryta en diskussion mellan riksdagsledamöterna Björn Söder (SD) och Hanif Bali (M) med orden ”det handlar ju om barn”.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons