I Stockholm ökade de skenande ungdomsrånen med nästan 100 procent under 2019 jämfört med året innan. I snitt rånas nu tre ungdomar per dag i Stockholms län. Att en så stor och hela tiden växande andel av en generation drabbas så hårt av den nya typen av rån där inslag av förnedring förekommer riskerar på sikt att föda hat, menar en polis som arbetar med problematiken.

I gallerian Mall of Scandinavia i Stockholm har man tagit tag i problemet med ungdomsrån.

– Vi har lyckats bryta den negativa trenden. Nu gäller det att hålla i, säger Anders Djurestad, tf lokalpolisområdeschef, till Dagens nyheter.

I det typiska rånet utses ett ungt offer som man sedan omringar i grupp och ”bara vill snacka lite”. Sedan har både jacka och mobiltelefon försvunnit. Man ser även till att upplysa offret om att man vet vem denna är, för att förhindra en polisanmälan. En upplevelse som kan sätta spår för livet, enligt Djurestad.

LÄS ÄVEN: Nytt brottsbegrepp etableras i Danmark: ”dominanskriminalitet”

– Gärningsmännen är mellan 13 och 20 år. Det handlar om både killar och tjejer. Vår bild är att de vill åt snabba pengar; dyra jackor och mobilen – saker de snabbt kan avyttra. De väljer ut sina offer med omsorg och vet precis vilka som är mest sårbara och därmed enkla att att råna. Vapen eller tillhyggen förekommer mycket sällan – det behövs inte. Hotet om våld och den stämning de skapar räcker för att skrämma de flesta, säger Anders Djurestad.

Att det handlar om en ny typ av rån bekräftar han.

– Det har blivit ett slags trend, en kultur, i vissa ungdomsgrupper – att utföra dessa rån. Det handlar om att man finner någon form av tillfredsställelse i att kränka och förnedra andra. Vi har fall där man hotar och slår – bara för en keps. Då handlar det inte längre om att råna – då handlar det bara om att utöva makt, säger Anders Djurestad.

LÄS ÄVEN: Kraftig ökning av ungdomsrån: ”Svårt att säga om polisen kan stoppa personrånen”

Övergreppet kan leda till depressioner, oro och rädsla för att gå ut för den drabbade – på sikt kan det föda ett hat.

Utöver poliser har man även satt in fler ordningsvakter och trygghetsvärdar samt ökat antalet övervakningskameror.

Tidigare riktade polisen in sig på 15-åringar i skolorna för förebyggande arbete, men då gärningsmännen ofta är ännu yngre har man nu börjat fokusera på 12-åringar.