Foto: Pxhere / faksimil Twitter

Inrikes

Förnybar el – inte avgörande för hushållen

Publicerad 12/12/2021
Annons

Så kallad förnybar el, även marknadsförd som ”grön el”, har visat sig mindre populär bland konsumenterna än väntat. Vid val av elbolag anser mer än hälften av svenskarna att förnybar el inte är en avgörande faktor. Det visar en ny undersökning från elbolaget Greenely.

Elpriset har på senare tid nått allt högre toppar och oron är stor hos många, så stor att statsminister Magdalena Andersson (S) i veckan kände sig manad att under en frågestund i riksdagen informera om skillnaden mellan rörliga och bundna elavtal på ett sätt som många uppfattade som ett övervältrande av ansvaret för elkaoset på hushållen.

Trots hård marknadsföring av så kallad förnybar el är det inte särskilt viktigt för de flesta svenska hushåll hur elen produceras. För en övervägande majoritet är inte förnybar energi avgörande vid val av elbolag, visar Greenelys senaste undersökning. Istället väger andra faktorer tyngre. Undersökningen går inte in på vilka dessa är men pris och tillgång torde ligga högt upp på listan.

AVSLÖJAR: Ska rädda Stockholm med rekordstora vindkraftverk – har inte byggt vindkraft tidigare

Många inte vet om deras el är ”grön” eller ej

Endast 30 procent av deltagarna i undersökningen anser att förnybar el är mycket viktigt. Hela 63 procent svarar att det inte är avgörande medan sju procent inte har någon åsikt alls i frågan.

Greenelys undersökning visar även att många inte vet om de använder så kallad förnybar el idag eller ej. Endast 36 procent uppger att de nyttjar förnybar el medan 19 procent uppger att de inte gör det. Hela 49 procent svarar att de inte vet huruvida deras el är förnybar eller inte. Samtidigt säger 18 procent att kostnaden för förnybar el är för hög.

Undersökningen utfördes i september 2021 av Ipsos på uppdrag av Greenely. Den uppges vara riksrepresentativ och statistiskt säkerställd. Sammanlagt 1079 personer deltog. Nedan följer undersökningens frågeställningar och resultat:

LÄS ÄVEN: Norge kompenserar elprisdrabbade hushåll – inga pengar i Sverige

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
844Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons