Två gymnasieelever på en gymnasieskola i Stockholms innerstad har startat en ny skolförening. Till föreningen, vars namn anspelar på hudfärg, skulle endast elever med utländsk bakgrund vara välkomna. Skolans elevkårsordförande säger sig vara ”imponerad”. 

Stockholm Direkt rapporterar att två kvinnliga elever på Anna Whitlocks gymnasium på Kungsholmen i Stockholm har startat en “People of Color”-förening för att stärka banden mellan elever med invandrarbakgrund.

– Vår förening gör att elever med annan bakgrund kan hitta varandra och känna sig accepterade. Och vi har skolledningens fulla stöd vilket är jättebra, säger medgrundaren Linah Gillman till Stockholm Direkt.

Skolföreningen anordnar aktiviteter som debattövningar och lekar. Planen är också att på sikt ingå samarbeten med andra skolor.

LÄS ÄVEN: INTERVJU: Toppläraren Karin vittnar om invandringskaos i eftertraktad stockholmsskola

I flera andra skolor har skolledningar sagt nej till liknande typer av föreningar. Rektor på Södra Latin, Ewa Wallin, säger:

– Vi vill att skolans föreningar ska vara öppna för alla. Vi vänder oss mot att man tittar på hudfärg. Det är förfärligt.

Linah Gillman säger efter kritiken att man inte måste ha annan etnicitet för att vara med i föreningen. Hon menar nu att alla som vill arbeta för mångfald och inkludering kan bli medlemmar.

Elevkåren på Anna Whitlocks gymnasium ser inte den etniska föreningen som något hot mot sammanhållningen. Ordförande Johanna Sjöholm säger att hon imponeras av föreningen och att hon blir berörd av frågorna man lyfter.

LÄS ÄVEN: Unga judar vågar inte gå till skolan i mångkulturella Malmö