Genrebild / Joachim Sundqvist, forskare vid Umeå universitet. Faksimil Instagram / Foto: Emil Lindqvist

InrikesVetenskap

”Forskar” på matbilder i fjällen – skattebetalarna tar notan

Publicerad 8/15/2021
Annons

Forskaren Joachim Sundqvist har begett sig ut i ”Europas sista vildmark” för att ta reda på vad fjällvandrare äter och hur de upplever sina måltider. I ett skattefinansierat projekt med namnet ”Gastronomi i väglöst land” ska Sundqvist traska längs Kungsleden, äta gott och prata med fjällvandrare.

– Vi vet inte om de måltider som fjällvandrare äter ute under vandringar idag hämmar snarare än främjar upplevelsen av den natur måltiden äger rum i och det vill jag undersöka, säger forskaren Joachim Sundqvist vid en intervju med sin arbetsgivare, Umeå universitetet.

Enligt intervjun ska han ”undersöka hur planering av måltiderna går till, hur måltider upplevs när de äger rum i en extraordinär naturmiljö och hur fjällvandrare förstår och reflekterar över sina måltidsval efter en avslutad vandring”.

Inför vildmarksstudien har Sundqvist studerat sociala medier, där han tittat på bilder av mat och vad folk skriver om den.

– Jag gör en datainsamling hela året ut. Det jag gör är att jag tittar på bilder och text som människor publicerar för att se hur vi skriver om mat och vad vi väljer att förmedla, säger han till SVT.

LÄS ÄVEN: Ny forskning ska utreda ’maskulina normers’ påverkan på klimatet

”Är ute i verkligheten för att se hur det verkligen ser ut”

En analys av ”datainsamlingen” har lett till att Sundqvist misstänker att matbilder som läggs ut i sociala medier ofta är tillrättalagda. Men stämmer den tesen? Snart kan vi – tack vare Joachim Sundqvist, Umeå universitet och alla skattebetalare – ha svaret.

– Jag är ute i verkligheten för att se hur det verkligen ser ut. Jag intervjuar folk om vad de äter men gör också observationer vid knutpunkter där folk samlas, säger Sundqvist till SVT.

Under 30 dagar ska forskaren bland annat ”söka upp och intervjua andra vandrare” samt ”ta fotografier av mat och måltidssituationer”. Sundqvist uppger att han även ska ”samla in autoetnografiska data om min egen upplevelse av att göra långvandring”. Han ska med andra ord beskriva sin egen upplevelse av att fjällvandra.

Ett tidigare forskningsprojekt utfört av Joachim Sundqvist, vid Umeå universitet, hade titeln ”Äta ute – en studie av besökares aktiviteter relaterad till mat och måltider”. Av projektbeskrivningen framgår att syftet var att ta reda på vad folk gör när de äter på restaurang.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
781Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons