Forskare har upptäckt ett anmärkningsvärt nytt sätt att förstöra cancerceller på – stimulerande av aminocyaninmolekyler med nära infrarött ljus fick dem att vibrera synkront, tillräckligt för att bryta isär cancercellernas membran.

Aminocyaninmolekyler används redan i bioavbildning som syntetiska färgämnen. Vanligtvis används de i låga doser för att upptäcka cancer och håller sig stabila i vatten och är mycket bra på att fästa sig på utsidan av celler.

Forskargruppen från Rice University, Texas A&M University och University of Texas uppger att det nya tillvägagångssättet innebär en markant förbättring jämfört med en annan typ av cancerdödande molekylmetod som tidigare utvecklats kallad Feringa-typ molekylmotor som också kan bryta strukturerna hos problematiska celler.

– Det är en helt ny generation av molekylära maskiner som vi kallar molekylära jackhammers, säger kemisten James Tour från Rice University.

– De är mer än en miljon gånger snabbare i sin mekaniska rörelse än de tidigare motorerna av Feringa-typ, och de kan aktiveras med nära infrarött ljus snarare än synligt ljus.

99 procent

Användningen av nära infrarött ljus är viktigt eftersom det gör det möjligt för forskare att komma djupare in i kroppen. Cancer i skelett och organ skulle potentiellt kunna behandlas utan att behöva opereras för att komma åt cancertillväxten.

I tester på labbodlade cancerceller fick den molekylära jackhammer-metoden en träffrekvens på 99 procent med att förstöra cellerna. Metoden testades också på möss med melanomtumörer och hälften av djuren blev cancerfria.