insulin_diabetes_2015365-199357 (1)

Insulinflaskor

Vetenskap

Forskare har för första gången botat diabetes hos möss

Publicerad 3/1/2020
Annons

Diabetes är en sjukdom som har stor inverkan på folks liv. Hittills har sjukdomen, som tros påverka 400 miljoner människor världen över, setts som obotbar. Men forskare vid Washington University School of Medicine i St Louis har just visat att det går att bota sjukdomen på några veckor – i varje fall hos möss.

”I fucking love science”, en vetenskapssida på nätet, skriver att forskarna använde mänskliga celler för att hålla sjukdomen borta under minst nio månader och upp till ett år för vissa möss. Resultaten publicerades i Nature Biotechnology.

Mössen gavs allvarlig diabetes genom substansen streptozotocin, men mänskliga celler som planterades in i djuren kunde kontrollera deras blodsockernivåer, och bota sjukdomen. Dr Jeffrey R. Millman, en lektor i medicin och biomedicinsk teknik sa i ett uttalande:

Dessa möss hade mycket svår diabetes med blodsockernivåer på över 500 milligram per deciliter blod – nivåer som kan vara dödliga för en person – och när vi gav mössen de insulin-utsöndrande cellerna sjönk deras glukosnivåer i blodet inom två veckor till normala nivåer och stannade där i många månader.

Det är för tidigt att säga om detta innebär att ett botemedel mot diabetes kan synas vid horisonten, men det är ett steg framåt att se att vissa däggdjur kan botas, även om det är tillfälligt.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1124”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons