antarktis

Foto: amanderson2, CC BY 2.0

Vetenskap

Forskare: Oro för issmältningen på Antarktis överdriven

Publicerad 6/2/2021
Annons

Enligt den norske forskaren Svein Østerhus kan larmen om de påstådda förändringarna på Antarktis vara överdrivna. På det område han studerat har inte samma förändringar observerats.

Enligt prognoser kommer Antarktis isar att smälta ned i framtiden på grund av ett ökat inflöde av havsvarmt vatten. Man menar även att vattennivån kommer att höjas.

– I Antarktis är det väldigt svårt att veta om förändringar beror på klimatet eller om det är naturligt. Men genom att se vad som sker i resten av världen, är det en god indikation på vad som kan vänta Antarktis, säger Céline Heuzé, klimatolog vid Institutionen för geovetenskaper vid Göteborgs universitet till Expressen.

Heuzé menar också att klimatförändringarna sker nu och att det är viktigt att agera. Svein Østerhus, forskare vid forskningsinstitutet NORCE, ser dock inte fullt så alarmistiskt på läget. Han menar att läget på Antarktis har varit stabilt under de senaste fyra decennierna.

– Att framställa det som att det sker stora dramatiska förändringar tror jag kan slå tillbaka oss, säger han och hänvisar till en studie som han nyligen genomfört. 

Inga större förändringar

Østerhus har med sitt team observerat temperaturförändringar i havsvattnet vid Antarktis näst största isflak Filchner-Ronne vid södra Weddellhavet, men den täta vattenbildningen gör att isflaket smälter långsamt. 

– Vi ser inga större förändringar på isen, men det finns en förändring i atmosfären som påverkar vindsystemen i området. Men vi kan konstatera att det producerats mer tungt vatten som skyddar isen de senaste åren.

Enligt Østerhus tar dagens klimatmodell inte hänsyn till vad som sker under isen där det kallaste vattnet som täcker havsbotten produceras. Där är också temperaturen svårast att mäta. Han konstaterar att isen smälter på Grönland och i delar av Antarktis, men att det händer väldigt lite när det gäller stigande havsnivåer.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
576Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons