michael tärnfalk

Faksimil SVT

Inrikes

Forskare sågar socialtjänsten: ’Intersektionalitet och genus’

Publicerad 6/15/2022
Annons

Michael Tärnfalk, forskare i socialt arbete, sågar socialtjänstens förmåga att förebygga gängkriminalitet. Roten till situationen menar han finns redan på socialsekreterarnas utbildning där det är viktigare med saker som genus än ungdomsvåld.

– För det första behöver man socialsekreterare som är kompetenta. På socionomprogrammen är det mer viktigt att socionomer lär sig intersektionalitet och genus än att de lär sig saker som har med ungdomsvåld att göra, säger Tärnfalk i söndagens avsnitt av SVT:s Agenda som Världen idag uppmärksammar.

LÄS ÄVEN: Nästan varannan socialsekreterare i Malmö har utsatts för hot

På frågan vilka förbättringsområden han ser blev svaret inte nådigt.

– Allt, i princip. Socialtjänsten som organisation är fullständigt felorganiserad. Det här är egentligen något som har pågått under lång tid, men skjutningarna och det eskalerande allvarliga våldet sätter fingret på de brister som har funnits.

LÄS ÄVEN: Muslimsk kampanj mot socialsekreterare – vågar inte omhänderta barn

Han anser det vara viktigt att genom förebyggande insatser stoppa nyrekrytering till de kriminella gängen och i det arbetet pekar han ut socialtjänsten som nyckeln.

Otillräcklig kompetens

Redan i november i fjol sågade Tärnfalk socialsekreterares utbildning. Han pekade då på en otillräcklig kompetens och att socialarbetare inte läser någonting om kriminologi, för lite juridik samt att man inte lär sig någon kulturkompetens.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons