ai artificiell intelligens

mikemacmarketing, CC BY 2.0

Vetenskap

Forskare utvecklar AI som förvandlar människors tankar till text

Publicerad 5/3/2023
Annons

Forskare har utvecklat ett icke-invasivt AI-system fokuserat på att översätta en persons hjärnaktivitet till en ström av text, enligt en studie som publicerades i tidskriften Nature Neuroscience i måndags.

Forskare vid University of Texas utvecklade systemet delvis genom att använda en transformatormodell som liknar de som stöder Googles chattrobot Bard och OpenAI:s ChatGPT. 

Systemet, som kallas en semantisk avkodare, kan i slutändan gynna patienter som har förlorat sin förmåga att kommunicera fysiskt efter att ha drabbats av stroke, förlamning eller andra degenerativa sjukdomar.

LÄS ÄVEN: Man tog livet av sig på inrådan av AI – skulle hjälpa klimatkrisen

Studiens deltagare tränade avkodaren genom att lyssna på flera timmars poddsändningar i en fMRI-skanner, som är en stor maskin som mäter hjärnans aktivitet. Systemet kräver inga kirurgiska implantat.

När AI-systemet är tränat kan det generera en textström när deltagaren lyssnar på eller föreställer sig att berätta en ny historia. Texten är inte en exakt utskrift, snarare utformade forskarna den med avsikten att fånga allmänna tankar eller idéer.

Prickar rätt i 50 procent av fallen

Det tränade systemet producerar en text som nära eller exakt matchar den avsedda betydelsen av deltagarens ursprungliga ord i ungefär hälften av fallen.

Till exempel, när en deltagare hörde orden “Jag har inte mitt körkort ännu” under ett experiment, översattes tankarna till “Hon har inte ens börjat lära sig att köra än.”

LÄS ÄVEN: Varningen från Elon Musk: Pausa utvecklingen av AI

– För en icke-invasiv metod är detta ett rejält steg framåt jämfört med vad som har gjorts tidigare, vilket vanligtvis är enstaka ord eller korta meningar, säger Alexander Huth, en av ledarna för studien.

– Vi får modellen att avkoda kontinuerligt språk under långa perioder med komplicerade idéer.

Beskrev videoklipp

Deltagarna ombads också titta på fyra videoklipp utan ljud medan de var i skannern och AI-systemet kunde noggrant beskriva “vissa händelser” från dem.

De ledande forskarna i studien har lämnat in en PCT-patentansökan för tekniken som man på sikt tror ska kunna användas via mer bärbara hjärnavbildningssystem.

LÄS ÄVEN: AI-utvecklingen rusar framåt – trots varningar

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons