Företag har gått över från sugrör i plast till papperssugrör på grund av påståendet att de är mer miljövänliga. Ny forskning tyder dock på att den välmenande trenden kanske inte är det bästa alternativet trots allt.

Studien som publicerades i tidskriften Food Additives and Contaminants fann att den stora majoriteten av testade papperssugrör innehöll syntetiska kemikalier kända som per- och polyfluorerade alkylsubstanser eller PFAS. De kallas för ”för evigt-kemikalier” och bryts inte ner i kroppen eller i miljön.

– Sugrör gjorda av växtbaserade material, som papper och bambu, annonseras ofta som mer hållbara och miljövänliga än de som är gjorda av plast, säger Thimo Groffen, PhD, författare till studien och miljöforskare vid universitetet i Antwerpen.

LÄS ÄVEN: Förbud mot bestick och sugrör i plast klubbat

– Men förekomsten av PFAS i dessa sugrör betyder att det inte nödvändigtvis är sant.

Forskare i studien undersökte 39 sugrörsmärken från stormarknader, leksaksbutiker, snabbmatskedjor, apotek och e-handelsbutiker i Belgien. Sugrören var antingen gjorda av papper, bambu, glas, rostfritt stål eller plast och forskarna testade varje märke för koncentrationer av PFAS.

69 procent av varumärkena innehöll PFAS och papperssugrör var mer sannolika att innehålla kemikalierna. Forskarna fann att 90 procent av papperssugrör hade PFAS jämfört med 80 procent av de gjorda av bambu, 75 procent av plastsugrör och 40 procent av glassugrör.

Finns överallt

PFAS introducerades först på 1940-talet för att hjälpa produkter att motstå olja, vatten och fett och finns i otaliga produkter, från köksredskap till mattor och tyger. Även om PFAS kan komma in i livsmedel genom växter, djur och förorenade bearbetningscentra, ”är det också möjligt för mycket små mängder PFAS att komma in i livsmedel genom livsmedelsförpackningar, bearbetning och köksredskap”, enligt US Food and Drug Administration.

Små mängder PFAS utgör ingen risk. En uppbyggnad av kemikalierna i kroppen kan dock orsaka farliga hälsoeffekter som förändringar i leverenzymer, förhöjt blodtryck och vissa cancerformer. Djurstudier tyder på att större mängder PFAS i kroppen kan påverka tillväxt och utveckling samt skada levern och immunsystemet.

LÄS ÄVEN: Regeringen vill rädda världshaven – inför åtgärdsprogram mot plast

– Närvaron av PFAS i sugrör av papper och bambu visar att de inte nödvändigtvis är biologiskt nedbrytbara, säger Groffen.

– Vi har inte upptäckt någon PFAS i sugrör av rostfritt stål, så jag skulle råda konsumenter att använda den här typen av sugrör – eller helt enkelt undvika att använda sugrör överhuvudtaget.