Länge har man trott att en sämre diet kan brännas bort med träning. Nu visar ny forskning att det inte alls förhåller sig så, utan det är maten som avgörande för vikten.

Evolutionsantropologen Herman Pontzers forskning slår hål på myten om att en hårdtränande person bränner fler kalorier, och visar att den som vill gå ner i vikt i första hand bör hålla koll på kosten och inte träningen.

Hans forskning om människans metabolism, som visar att människan har en övre gräns för sin dagliga kaloriförbrukning, gjordes genom studier av Hadzafolket i Tanzania som är ett av jordens sista kvarvarande jägar- och samlarfolk.

I genomsnitt ägnar en person i Hadza fem timmar per dag åt fysisk aktivitet och männen går nästan 20 000 steg och kvinnorna 13 000. Därmed får de på en dag lika mycket motion som en västerlänning får på en hel vecka.

LÄS ÄVEN: WHO: ”Aspartam eventuellt cancerframkallande”

Att Hadzafolket med detta skulle ha en mycket högre kaloriförbrukning än en stillasittande kontorsarbetare var det man först trodde, men så visade det sig inte vara.

Resultatet visade att Hadzafolket bränner lika mycket energi som kvinnor och män i USA, Ryssland, Japan, Storbritannien och Sverige.

– Det finns bara två förklaringar till att det är möjligt. Den ena är att Hadza skulle röra sig mer effektivt eller sitta mer stilla när de vilar. Men vi har mätt energieffektiviteten i deras rörelsemönster, och det finns inget magiskt med deras muskler eller motorik. Den andra förklaringen, som jag ger, är att kroppen ändrar hur resten av systemet fungerar, så att det skapas utrymme för denna extra aktivitetskostnad, säger Herman Pontzer till DN.

Kroppen anpassar sig

Han kallar det för ”begränsad daglig energiförbrukning” som innebär att varje människas kropp anpassar sig till en mer ansträngande livsstil så att den över tid håller det totala antalet förbrända kalorier under kontroll.

Det finns dock en liten skillnad – en person som tränar måttligt bränner i genomsnitt 200 kilokalorier mer än en stillasittande person. Den förändring som regelbunden träning ger är mycket mindre än den medfödda variationen mellan individer.

LÄS ÄVEN: Studie: Sämre mat ger sämre sömn

Enligt Pontzer är träning livsviktigt för hälsan men inte av det skäl vi tror, och man kan aldrig springa ifrån en dålig diet. De som tränar mycket har dock lägre inflammationsnivåer i kroppen, vilket innebär mindre risk för hjärt- och kärlsjukdom och diabetes.

Dessutom sägs skillnaden mellan någon som tränar måttligt och någon som tränar extremt mycket på elitnivå vara nära obefintlig.

För stort energiintag

Även lägre nivåer av könshormoner är positivt då det minskar risken för bröst- och prostatacancer, vilket tillsammans med sjukdomar som fetma, diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar inte förekommer hos Hadza.

Att övervikt är så vanligt förekommande menar han beror på ett för stort energiintag.

– Det är svårt att inte äta för mycket när livsmedelsbutiker och snabbmatsrestauranger är fyllda med ultraprocessad mat som manipulerats noggrant just för att vi ska vilja ha mer. Den är full av tillsatt socker, fett och salt som stimulerar hjärnans belöningssystem.

LÄS ÄVEN: Stockholmarna blir allt fetare