Förskola slutar med Lucia: ”Vi vill inte kränka någon”

Berörda föräldrar till barn på en förskola i Motala meddelades under veckan att skolan upphör med Luciafirande. Anledningen till beslutet är att förskolechefen inte vill exkludera någon i gruppen.

Under onsdagen uppstod debatt vid ett möte mellan föräldrar och ansvariga i förskolan Kärrbacken i Motala i Östergötland efter att förskolan beslutat att ställa in luciafirandet permanent. Enligt förskolechefen Anna Karmskog finns det flera skäl bakom beslutet och att det aldrig varit aktuellt att diskutera det med föräldrarna.

– Det är inte något de kan vara med och bestämma. Beslutet tar vi inom ramen för skollagen, mot diskriminering och kränkande behandling. Vi vill inte exkludera någon, säger förskolechefen Karmskog till MVT.

Vid föräldramötet försvarade förskolechefen sitt beslut med att de flesta av barnen inte har höga förväntningar inför Lucia. Andra skäl som låg till grund för beslutet är att familjer möjligen saknar ekonomi att inhandla luciakläder och att barn blir oroliga i stor folksamling. Ytterligare en anledning uppgavs vara att man ifrågasätter genusperspektivet med att gå på rad i ett luciatåg.

Föräldrar lämnar uppdrag

Beslutet har skapat missnöje bland föräldrar och förskolebarn. Flera föräldrar lämnade mötet och avsade sig även uppdrag i förskolerådet ilskna och frågande varför de ska sitta i ett föräldraråd när förskoleledningen tar egna beslut utan att föra en öppen diskussion.

– Vi fick veta att det inte ingår i läroplanen och att en del barn känner oro inför att stå i en grupp, säger Jessica Gunninge, förälder.

Föräldrar kritiserar beslutet med att luciafirande är en utbredd tradition inom skolverksamheter runt om i landet. Förskolechefen står fast vid att Lucia inte är en del av läroplanen och därför betyder inte andra skolverksamheters traditioner något.

– Man gör olika tolkningar, förklarade förskolechefen Karmskog.

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.