Moderaterna i Region Stockholm föreslår att rätten till skattefinansierad tolk för den som söker vård ska begränsas. I nuläget är den rätten totalt obegränsad vilket innebär att invandrare som bott i Sverige i många år fortfarande har rätt till kostnadsfri tolk. För två år sedan lyfte Sverigedemokraterna samma förslag där de ifrågasatte rimligheten i miljardkostnader för oreglerat skattefinansierade tolkar.

Det handlar dels om pengar, men också om att ställa krav på att man måste lära sig svenska, säger Irene Svenonius (M), finansregionråd i Region Stockholm, säger till SVT att det dels handlar om pengar och dels om att ställa krav på att man måste lära sig svenska.

– Vi har många som bor i Stockholmsområdet som har bott i Sverige i många många år. De lever hela sina liv i Sverige och tänker leva sina liv i Sverige, men kan inte språket. Så vi har kostnader på ungefär 150 miljoner kronor per år för tolkhjälp.

Om förslaget blir verklighet skulle det innebära att tolkar fortsatt kommer att erbjudas inom vården – men till självkostnadspris.

LÄS ÄVEN: Domstolstolkar har kostat skattebetalarna över 1,3 miljarder

SD föreslog samma lösning

I en debattartikel i GP (2020-08-04) skrev Jörgen Fogelklou och Agneta Kjaerbeck från SD i Göteborg att rätten till skattefinansierade tolkar på obestämd tid kostar Sverige miljarder kronor varje år – och att detta måste regleras.

”Vi ifrågasätter inte rätten till tolk. Vi ifrågasätter det ohållbara i att den är kostnadsfri och hur länge den kan få fortsätta vara så. En vettig grundprincip vore att tolk erbjuds kostnadsfritt under asylprocessen, därefter bör tolkbehov avgiftsbeläggas och så småningom, enligt god planering, återbetalas. Att som idag erbjuda kostnadsfri tolk livet ut är varken ekonomiskt eller moraliskt försvarbart. Det är inte att ta arbetet med integrationen på allvar eller hantera skattebetalarnas pengar ansvarsfullt.”, skrev de i artikeln.

LÄS ÄVEN: Kostnader för tolkhjälp drygt 6,5 miljarder sedan 2014 – arabiska och dari ökar mest