isabella lövin o co

Foto: Johan Schiff/Miljöpartiet de gröna.

Inrikes

Förslag från regeringen: 1 miljard ska satsas på ’global jämställdhet’

Publicerad 4/10/2018
Annons

Med miljarden vill regeringen bland annat uppmärksamma barnäktenskap. ”Vi vill dessutom sätta ljuset på mansrollen.”

På tisdagsmorgonen gästade biståndsminister Isabella Lövin (MP) SVT Morgonstudion där hon berättade att regeringen vill lägga en miljard kronor på ”global jämställdhet och att stärka kvinnor och flickors ställning i världen”.

– Vi ser ett backlash just nu mot det arbete som gjorts under lång tid. Kvinnor har fått det bättre men nu stannar det här upp. Det är starka krafter som vill begränsa kvinnorättsorganisationers arbete, sa Lövin.

Som exempel på denna backlash hänvisar Lövin till då den amerikanske presidenten Donald Trump skrev under en lag om att inte finansiera organisationer som bland annat informerar om abort, någon biståndsministern hävdar har ”gett stora påverkningar över världen”.

Ett område regeringen säger sig vilja belysa är barnäktenskap.

Rent konkret ska pengarna ges till organisationer som arbetar globalt med dylika frågor och ”forskning som tittar på könsuppdelad statistik för att ta reda på hur män och kvinnor kan ha olika problem i samhället”.

– Vi vill dessutom sätta ljuset på mansrollen och hur man arbetar med att även män tar sitt ansvar för att komma ur den här situationen. Så det finns ett fokus på pojkar och män också.

Pengarna ska distribueras via Sida under perioden 2018-2022. Beslutet i riksdagen fattas på torsdag.

Hos Moderaterna och Liberalerna välkomnas förslaget medan Kristdemokraterna är mer tveksamma där man vill se ett underlag om var pengarna kommer ifrån och hur miljarden gör skillnad.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons