När tonårsflickan lämnade tågstationen blev hon överfallen av en man från Somalia. Under överfallet kämpade flickan emot och träffades av flera knytnävsslag. Mannen påstod senare att flickan förtjänade att bli våldtagen eftersom hon ”hatar mörkhyade”. Åklagaren yrkade inte på utvisning då brottet anses alltför lindrigt.

Den 19 oktober 2019 i Bromma i västra Storstockholm blev en flicka i övre tonåren oprovocerat överfallen och utsatt för våldtäktsförsök av Abdirahman Ali, född 1994, från Somalia. ”Enligt åtalet är det bara tillfälliga omständigheter som gjort att våldtäkten inte fullbordats”, skrev lokaltidningen Mitt i när mannen åtalades.


Abdirahman i arresten. Bild: Polisen.

Klockan var omkring 04:15 när flickan gick upp från tunnelbanan vid Islandstorget. Övervakningskameror fångade Abdirahman på bild. Bilderna visar att han följde efter flickan och kom därefter att prata med henne. Han sa att hon var söt och vacker samt ville ta på hennes ansikte.

Vid Södra Ängby skola gick Abdirahman till attack och överföll flickan. Han drog henne ner på marken, pussade på henne och försökte tvinga henne till samlag genom att lägga sig ovanpå henne och började jucka mot hennes ben.

Hon kände att det skakade när han drog i sin gylf och hörde honom säga ”jag vet att du vill”. När flickan första gången var på marken kunde hon lura Abdirahman att de skulle ställa sig. Hennes jacka, som var tung, var svår att ta av sig och hon använde den som sköld.

Lyckades fly

Flickan lyckades sparka och slå med sina nycklar mot våldtäktsmannens ansikte. Han utdelade samtidigt flera knytnävsslag mot hennes ansikte. Flickan lyckades till slut, genom att hon fick av sig jackan som han höll fast, komma fri och springa från platsen.

När flickan kom hem väckte hon sin bror och berättade om våldtäktsförsöket. Brodern for till brottsplatsen och påträffade Abdirahman. Polisen var snabbt på plats eftersom en kvinna hade sett händelsen från sin bil och larmat. Abdirahman greps på plats och flickans mascara, mobiltelefon och jacka hittades av polispatrullen.

Abdirahman åkte senare även fast för att ha olovligen använt cannabis och tramadol.


Här blev flickan överfallen. Bild: Google Maps.

Anklagar flickan för att ”hata mörkhyade”

En kvinnlig polis har vittnat om att hon fann Abdirahman märklig, obehaglig och aggressiv. Han pratade om att flickan förtjänade att bli överfallen.

Abdirahman har påstått att flickan var den som startade bråket – att hon inte ville låna ut sin mobil till honom och sagt att hon inte litade på mörkhyade, mörkhyade är smutsiga samt att hon kallat honom för ”horunge”.

Enligt hans version försökte flickan oprovocerat slå honom i ögat med sina nycklar och han valde då att försvara sig genom att utdela knytnävsslag mot hennes ansikte.

Tingsrätten bedömer Abdirahmans uppgifter som helt osannolika, bland annat eftersom flickan är betydligt kortare och mindre än Abdirahman.

Saknar svenskt medborgarskap

Uppgifter från Migrationsverket visar Abdirahman fick permanent uppehållstillstånd den 27 juli 2007. Han kom det året till Sverige tillsammans med sin far, styvmor och sju yngre halvsyskon.

Hans biologiska mor flyttade samtidigt till Dubai. Abdirahman är inte medborgare i Sverige.

Yrkade inte på utvisning

Samhällsnytt har i telefonsamtal ställt frågor till åklagare Hans Morgell som hållit i målet.

Varför yrkade du inte på utvisning för den tilltalade?

– Skälet till det var att han hade uppehållstillstånd. Jag tittade på frågan, men beslutade att inte göra det.

Om det hade handlat om fullbordad våldtäkt eller grov våldtäkt. Skulle du då ha yrkat på utvisning?

– Hade det varit grov våldtäkt så hade jag nog yrkat på det. Hade det varit ett grövre brott så hade jag nog troligt yrkat på utvisning.

Tänkte du att han inte kommer att återfalla i brott efter avtjänat straff?

– Den värderingen gör man inte direkt.

Förekommer sedan tidigare i belastningsregistret

Uppgifter från Kriminalvården visar att Abdirahman sedan tidigare förekommer under fyra avsnitt i belastningsregistret, mellan år 2010 och 2017. Två avsnitt från de senaste fem åren handlar om ringa narkotikabrott medan de äldre avsnitten rör våldsbrott.

Dömdes av tingsrätten

Den 10 december 2019 meddelade Solna tingsrätt domen.

Abdirahman Mohammed Ali, född 1994-12-10 och medborgare i Somalia, dömdes för försök till våldtäkt och ringa narkotikabrott. Straffet blev ett år och sex månaders fängelse. Han ska även betala 56 000 kr i skadestånd till flickan.

Överklagade tingsrättsdomen

Abdirahman yrkade på att hovrätten skulle fria honom och att han skulle slippa betala skadestånd, eller i vart fall lindra påföljden. Samtidigt yrkade åklagaren och flickan på att Abdirahman även skulle dömas för misshandel.

Den 10 februari 2020 meddelade Svea hovrätt att tingsrättsdomen ska fastställas.

”Abdirahman ska på grund av risk för fortsatt brottslighet stanna kvar i häkte”, skriver hovrätten vidare.

Tycker du granskningen av svenskt rättsväsendet var intressant? 

Klicka där HÄR för att se hur du kan donera till tidningen – eller fyll i formuläret nedan.

Tack på förhand!