Läkare har för första gången lyckats transplantera en genetiskt modifierad njure från en gris till en levande människa.

Det är kirurger på Massachusetts General Hospital, som lyckats med konststycket. Operationen som tog fyra timmar utfördes framgångsrikt på lördagen. Det var också här som den första njurtransplantationen någonsin utfördes 1954.

Patienten, 62-årige Rick Slayman, som diagnostiserats med en allvarlig njursjukdom i slutstadiet och gått på dialys i över ett decennium, uppges återhämta sig väl och inom kort kunna lämna sjukhuset. Han har tidigare fått en mänsklig njure transplanterad men den slutade fungera efter några år.

Man hoppas att den nya genetiskt modifierade grisnjuren ska fungera i många år men garderar sig samtidigt med att inga garantier finns för att inte komplikationer tillstöter. Att transplantera från djur till människa är i många avseenden jungfrulig mark för läkarvetenskapen.

Försökskanin för att hjälpa vetenskapen framåt

Slayman säger i en kommentar till media att han inte bara ställt sig till förfogande som försökskanin för den experimentella transplantation för sin egen skull utan också för att hjälpa vetenskapen framåt.

– Jag såg det inte bara som ett sätt att hjälpa mig, utan ett sätt att ge hopp för de tusentals människor som behöver en transplantation för att överleva.

Läkarteamet som förberett och utfört operationen beskriver det också som ”en betydande medicinsk milstolpe”.

– Att äntligen se detta bli verklighet efter år av arbete och samarbete är verkligen ett stort steg framåt och ett stort ögonblick för transplantation”, säger Dr. Parsia Vagefi, chef för kirurgisk transplantation vid UT Southwestern Medical Center i Dallas.

Enorm brist på organ för transplantation

Behovet av transplantationsorgan överstiger vida tillgången. Varje dag dör mängder med patienter uppsatta på väntelistor för transplantation, och njurar är det organ där gapet mellan tillgång och efterfrågan är allra störst.

Att nå framgång med så kallade xenotransplantationer från djur till människa bedöms vara helt avgörande för att lösa den enorma organbristen. Att organ saknas i sådan omfattning har lett till att en svart marknad vuxit fram och skapat en situation där pengar blivit utslagsgivande för vem som kan och inte kan få en transplantation.

Tidigare försök med grishjärtan

Tidigare har vid två tillfällen grishjärtan transplanterats till människor. Ingen av patienterna överlevde mer än några veckor efter operationen.

Förhoppningarna är betydligt högre ställda på den nu genomförda första transplantationen av en grisnjure. På sikt hoppas man att dialys helt ska kunna fasas ut för njursjuka patienter.

Bortstötning största problemet

Det stora problemet här som vid alla transplantationer är risken för bortstötning – att kroppens immunsystem ser organet som något främmande som ska bekämpas. Men medicinska framsteg gör att hoppet ökat väsentligt för att kunna lura kroppen att inte attackera transplanterade organ.

Traditionell medicinering har gått ut på att försvaga immunförsvaret med den konsekvensen att infektioner som ett fullgott immunförsvar kan hantera kan bli dödliga. Med nya så kallade monoklonala antikroppar anpassade för att förhindra avstötning av grisorgan slipper man utsätta patienten för farlig infektionskänslighet.