Starlink är en satellitkonstellation från entreprenören och uppfinnaren Elon Musks företag SpaceX med mål att förse hela jorden med snabb internetuppkoppling. På torsdagen skickade man upp de första 60 satelliterna.

Till mitten av 2020-talet är SpaceX ambition att ha nästan 12 000 satelliter på tre olika höjder – 1 600 satelliter i omloppsbanor på 550 kilometers höjd, 2 800 stycken på 1 150 kilometers höjd och 7 500 stycken på 340 kilometers höjd. Kostnaden för projektet som helhet har uppskattats till omkring tio miljarder dollar.

Åtminstone ytterligare tolv uppskjutningar krävs för att säkerställa konstant internetuppkoppling för större delen av världen. I dagsläget har Starlink dock endast tillstånd för att verka i USA.

Kolonisera Mars
Starlink är bara ett första steg i Elon Musks ambitioner för rymden. Förhoppningen är att Starlink ska finansiera hans framtida planer på att bygga ett rymdskepp för att erbjuda resor till månen och längre fram försöka kolonisera Mars.

– Vi tror att detta är en viktig språngbräda mot att etablera en självförsörjande stad på Mars och en bas på månen, säger Musk som också är vd för Tesla.

Konkurrensen är hård. I februari sköt OneWeb, uppbackad av Airbus, upp sitt eget satellitnätverk. Ytterligare satelliter väntas komma från fler företag.