En 22-årig svensk man vaknade mitt i natten av att två maskerade tjuvar och rånare med utomvästlig invandrarbakgrund bröt sig in i hans lägenhet. I bostaden fanns också ett barn. Mannen beslöt att försvara sig och högg de två rånarna med sin jaktkniv. Båda avled. Nu åtalas mannen för dråp.

Det var på natten den 14 september förra året som en lägenhetsinnehavare i Ulricehamn vaknade av att två maskerade brottslingar krossade fönsterrutan utifrån balkongen som de fasadklättrat upp till. Handgemäng uppstod och under tumultet tillfogades de båda rånarna/tjuvarna ett antal knivstick som i båda fallen fick dödlig utgång.

Lägenhetsinnehavaren kontaktade själv polisen direkt efter händelsen och berättade vad som passerat. Ambulans skickades till platsen och polispatruller ryckte ut och grep lägenhetsinnehavaren och även den minderåriga flickan som dock senare släpptes. De övriga deltagarna i inbrottet och rånet greps vid ett senare tillfälle.

Bedöms ha tillgripit ”nödvärnsexcess”

Händelsen föranledde en brottsutredning där lägenhetsinnehavaren ansågs ha gjort sig skyldig till så kallad nödvärnsexcess, det vill säga ha överskridit gränsen för den lagliga rätten att försvara sig. Detta ska nu prövas i domstol där lägenhetsinnehavaren nu står åtalad för två fall av dråp, alternativt grovt vållande till annans död alternativt synnerligen grov misshandel.

– Sammanfattningsvis har lägenhetsinnehavaren befunnit sig i en nödvärnssituation och därmed haft rätt att försvara sig. Min uppfattning är dock att det våld han använt sig av har varit uppenbart oförsvarligt och han ska inte heller gå fri från ansvar på grund av så kallad nödvärnsexcess. Vid en sammantagen bedömning anser jag att det uppsåtliga dödandet är att anse som mindre grovt och har därför rubricerat det som två fall av dråp, säger åklagare Martin Svensson som håller i målet.

Bild: Polisen

Lägenhetsinnehavaren åtalas även för narkotikabrott då polisen i bostaden påträffade några gram cannabis och några gram kokain. Polisen beslagtog också de pengar tillhörande lägenhetsinnehavaren som rånarna var ute efter. Åklagaren yrkar att dessa inte ska återlämnas med motiveringen att de kan ha tjänats i brottslig verksamhet.

Överlevande rånare och medbrottslingar åtalas

Ytterligare ett antal personer, flertalet med utomvästlig invandrarbakgrund, deltog direkt och/eller indirekt i inbrottet/rånet och åtalas samtidigt med lägenhetsinnehavaren. Här är brottsrubriceringarna rån, försök til grovt rån och medhjälp till samma brott samt grovt skyddande av brottsling.