Sveriges-insats-i-Afghanistan-Bild_Forsvarsmakten

Bild: Försvarsmakten

Inrikes

Försvaret: Regeringen ljuger om afghanska tolkar

Publicerad 8/11/2021
Annons

När talibanerna åter gör framryckningar i Afghanistan förbereder sig Sverige för en ny stor våg av migranter därifrån. En relaterad fråga som åter kommit upp på agendan är om infödda afghanska tolkar som den svenska insatsstyrkan i Mazar-e-Sharif använt sig av ska ”hämtas hem” till Sverige. Enligt migrationsminister Morgan Johansson (S) har försvaret fått i uppdrag att leta rätt på dessa. Men på Försvarsmakten vet man inte vad ministern pratar om.

Det var på tisdagen som Morgan Johansson hävdade att såväl Försvarsmakten som Migrationsverket aktivt jobbar för att hitta afghanska tolkar som kan tänkas behöva eller vilja ha skydd i Sverige undan de muslimskt radikala talibanstyrkorna. Den uppgiften är enligt försvaret något som migrationsministern bara hittat på.

– Varken Migrationsverket eller Försvarsmakten har fått någon uppgift av regeringen i frågan, berättar Johan Lundgren, presstalesperson för Försvarsmakten, på en direkt fråga från Expressen.

Om någon sådan uppmaning skickats ut har den enligt Lundgren i så fall kommit på drift ”någonstans i cyberrymden”. De falska uppgifterna publicerades av regeringen och Socialdemokraterna närstående Aftonbladet.

LÄS MER: Aftonbladet och S: Arbetar för att ”FÅ HEM” tolkarna

Partipolitiskt slagträ

Tolkfrågan blev tidigare i veckan ett partipolitiskt slagträ efter att Moderaterna signalerat att man vill låta de afghanska tolkarna komma till Sverige när det nu åter hettar till i landet och alla ut- och avvisningar där har stoppats av Migrationsverket med hänvisning till ett försämrat säkerhetsläge.

Den S-ledda regeringen med migrationsminister Morgan Johansson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) i spetsen har tidigare hävdat att det inte är möjligt och menat att det till och med skulle strida mot grundlagen att bevilja tolkarna asyl. Men efter M-utspelet häromdagen bytte man fot. Man skulle annars riskera att framstå som mindre humanistiska än sina politiska motståndare.

Något grundlagsbrott att ”ta hem” de infödda afghanska tolkarna till Sverige är det inte längre och på tisdagen förklarade migrationsministern i Aftonbladet att han till och med gett de svenska myndigheterna i uppdrag att leta rätt på tolkarna i syfte att erbjuda dem uppehållstillstånd eller så kallad vidarebosättning i Sverige.

Inga tolkar de senaste sju åren

Men enligt försvaret har ingen kommunikation förekommit kring detta. Försvaret uppger dessutom att man informerat regeringen om att Sverige inte anlitat några tolkar i Afghanistan de senaste sju åren, vilket man menar får Morgan Johanssons påstående att framstå som än märkligare.

Sedan 2014 har Sverige vid behov anlitat tolkar anställda av den tyska försvarsmakten som man samarbetat med i Afghanistan. Inga egna tolkar har rekryterats. Tyskland har klargjort att det är de som har ansvaret för dessa tolkar och att man inte förväntar sig att Sverige ska kliva in.

Moderaterna vill flyga hit 10 000 afghaner

Moderaterna har den senaste tiden migrationspolitiskt retoriskt närmat sig Sverigedemokraterna. Men i måndags gjorde partiet ett utspel om att alla personer i Afghanistan som på olika sätt hjälpt den svenska militära insatsstyrkan nu måste anses ha asylgrundande skyddsskäl för att transporteras till Sverige och få bosätta sig här. Sammanlagt handlar det om uppemot 10 000 personer.

Regeringen meddelar nu att man ändrar sig i frågan, och även om försvaret förnekar att några aktiva åtgärder ännu satts in för att lokalisera dessa personer i Afghanistan signalerar uppgiften från migrationsministern att så kan komma att ske. Inga uppgifter finns dock om hur mottagandet praktiskt ska genomföras – hur alla dessa personer ska transporteras till Sverige, var de ska bo och så vidare.

LÄS ÄVEN: 7000 afghaner får stanna i Sverige – Migrationsverket stoppar ALLA utvisningar till Afghanistan

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons