Fram till 2019 var Mats Sandberg en framgångsrik höjdare med tunga poster på olika platser kopplade till den svenska försvaret. Vad kollegor och allmänhet inte visste var att han levde dubbelliv som hallick på fritiden och sålde sin sambo som prostituerad. Fallet till marken blev hårt när han dömdes till fängelse för koppleri. Då nekade Sandberg till anklagelserna men i en färsk dokumentär erkänner han. Han menar dock att det var sambon som drev honom till handlingarna och att han inte ens reflekterade över att de var brottsliga.

Mats Sandberg syntes på bilder i media jämte Säpo-chefen Anders Thornberg och Noa-chefen Mats Löfving. Sandberg hade nyligen utnämnts till det prestigefyllda jobbet som chef för Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT), ett organ för informationsutbyte mellan Säkerhetspolisen, Försvarets radioanstalt och Försvarsmakten.

På bilderna ser Sandberg, beskriven som ”spindeln i svenska antiterrornätet” myndigt allvarlig ut – ovetande om att hans extraknäck som hallick snart ska avslöjas.

Den 2 juli 2019 dömdes Sandberg av Nacka tingsrätt till tio månaders fängelse för koppleri. Hovrätten fastställde den 20 oktober 2020 tingsrättens dom.

Sambon ”född hora”

Sandberg hade innan han åtalades och dömdes i flera års tid sålt en kvinna som prostituerad som han hade en kontrollerande kärleksrelation till. Enligt brottsutredningen hade Sandberg inskärpt i kvinnan att hon ”var född hora” och därför inte förtjänade annat än att säljas till män för pengar.

Sandberg nekar genom rättsprocessen till handlingarna. Avslöjandet och domen leder dock till att Sandberg får sparken från sin chefsbefattning på NCT. Hela saken tystas dock så gott det går ned av de berörda aktörerna.

Sandbergs slavutrustning till kvinnan. BIld: Polisen.

Erkänner i ny dokumentär

I en aktuell dokumentär gjord av PodMe träder Sandberg dock fram och erkänner det som då lades honom till last. Han hävdar dock att det var kvinnan som manipulerade honom att sälja henne, inte tvärtom och att han till och med ska ha försökt bromsa henne. Sandberg påstår vidare att det aldrig ens föresvävade honom att det han gjorde var olagligt:

– Mitt perspektiv är att hon vill göra det här. Hon driver det hela. Det finns inget tvång. Jag har inte ens en tanke där och då att det ska finnas något olagligt. Olämpligt kan man diskutera, och omoraliskt, men inte att det skulle vara olagligt, säger Sandberg i podden.

Det kontrasterar mot bevisningen i brottsutredningen där kvinnan vittnar om hur hon blev manipulerad av Sandberg att uppfylla hans sexuella fantasier:

– Han berättade ofta att han tände enormt mycket på det, att han älskade mig så mycket eftersom jag uppfyllde hans dröm genom att vara en liten hora som han äger och säljer.

Eskalerar till våldssex och social kontroll

Sandbergs kontrollbehov eskalerar gradvis under förhållandet. Kvinnan tvingas till allt våldsammare former av sex både med honom och med de män som han säljer henne till. Han blir också mer allmänt kontrollerande och ska bestämma över kvinnans liv även utanför sexlivet – vilka kläder hon fick ha på sig och så vidare.

– Han kunde vrida om mina bröstvårtor så hårt att huden sprack. Han kunde använda halsband och koppla mig. Få mig att känna mig som ett djur, berättar kvinnan i förhör med polisen under brottsutredningen.

Hon berättar att Sandberg blev mer sexuellt upphetsad ju mer smärta kvinnan utsattes för, när han såg hur ont hon hade. Däremellan kunde Sandberg vara ömsint för att övertyga kvinnan om att han utsatte henne för allt detta av kärlek.

Bröt ned kvinnan psykiskt

Kvinnan vittnar om hur hon gradvis bröts ned av Sandbergs metoder. Till slut var hon hans slav och en person som Sandberg njöt av att förnedra även i vardagen.

– Han kunde tvinga mig att sitta under ett bord och slicka på hans fötter medan han läste tidningen.

Paret träffades 2010 och tre år senare hade Sandberg kuvat henne så pass att han kunde börja sälja henne som prostituerad. Som påtryckningsmetod använde han också att kvinnan hade skulder och att det hindrade dem att köpa hus tillsammans. Genom att låta sig säljas för pengar och betala av sina skulder skulle hon visa för Sandberg att hon var beredd att anstränga sig för det gemensamma husmålet.

För Sandberg handlade det dock om njutning kopplad till makt och förnedring. I sms-konversation med kvinnan skriver han att hon ”ska bli använd” och beskriver det som ”en spännande resa” att utforma kvinnan till ”en hora”.

Stod bredvid sexköpare och onanerade

När Sandberg ansåg att kvinnan var redo började han lägga ut annonser och boka möten med sexköpare. Första gången skedde transaktionen på en toalett på köparens arbetsplats på Östermalm i centrala Stockholm. Sandberg krävde att få stå bredvid och se på medan han onanerade.

Ibland fick kvinnan ha sex med kunderna utan att Sandberg var närvarande, ibland inte. Många möten ägde rum på hotellrum som Sandberg bokat. Ett år senare hade kvinnan tjänat ihop tillräckligt med pengar för att hennes skulder skulle kunna betalas. Paret köpte därefter en villa i Nacka utanför Stockholm.

Men Sandberg fortsatte att sälja sin sambo som prostituerad, trots att skulderna var betalda och man nu levde familjeliv med barn som de två har på varsitt håll sedan tidigare relationer. Sandberg avancerade stadigt i sin karriär och skulle så småningom utses till det mycket prestigefyllda uppdraget som chef för NCT.

Paret umgicks på middagar med Sandbergs alltmer prominenta kollegor. Ingen anade vilket dubbelliv paret levde.

Jämförs med ”Kapten Klänning”

Till slut blev alltsammans för mycket för kvinnan som repade mod och krävde att Sandberg slutade sälja henne och upphörde med att kalla henne för hora och utsätta henne för eget och andras våld. Det var inget som Sandberg ville gå med på och i slutet av november bröt kvinnan upp från förhållandet och gick till polisen för att berätta allt hon utsatts för.

Under utredningens gång dras paralleller till det uppmärksammade rättsfallet med höga polischefen Göran Lindberg, med smeknamnet ”Kapten Klänning”, som levde ett liknande dubbelliv och när det avslöjades dömdes för grov våldtäkt 2010. Det är en jämförelse som Sandberg vänder sig emot:

– Det är djupt, djupt kränkande, att ens nämnas i samma sammanhang som den här Kapten Klänning, som om jag förstått det rätt är en polis som våldtog flickor och sådana här saker.

Under brottsutredningen visade det sig att Sandberg varit duktig på att sopa igen spåren till sig själv om vad han höll på med. Att bevisa misshandel av kvinnan blev också svårt. Därför slutade domen i relativt lindriga 10 månaders fängelse för ett opreciserat antal fall av koppleri under åren 2013 till 2017.

Allvarligt hot mot rikets säkerhet

En allvarlig aspekt av saken som inte omfattas av påföljden i domstol är den risk för rikets säkerhet som Sandberg utgjorde under den tid han var högt säkerhetsklassad chef för NCT och samtidigt ägnade sig åt koppleri. I PodMes dokumentär intervjuas säkerhetsexperten Dick Malmlund och pekar på den insyn i svensk säkerhet Sandberg haft och hur han fungerat som rådgivare till regeringen i säkerhetsfrågor.

– Att då leva dubbelliv och ha sådana hemligheter gjorde honom extremt sårbar för utpressning. Han sätter sig själv i ett läge där han är gångbar för utpressning och där han kan bli tvingad att göra saker som är ännu värre, konstaterar Malmlund.

Han får medhåll av Emilia Melgar Arnheim, som är en av producenterna bakom dokumentären. Hon är också förvånad över hur allt detta kunde missas när man gjorde – eller eventuellt inte gjorde – en säkerhetskontroll av Sandberg i samband med att han fick tillgång till alltmer känslig information relaterad till Sveriges säkerhet.

– Den här mannen hade Sveriges högsta nivå av säkerhetsklassning, men trots det har Försvarsmaktens egna kontroller inte plockat upp att han ägnat sig åt kriminell verksamhet på arbetstid. En av experterna i dokumentären säger att vi ska tacka vår lyckliga stjärna att inte Ryssland fick nys om detta, för det hade kunnat resultera i minst sagt stora risker för Sveriges säkerhet.

Arnheim är kritisk till att Försvarsmakten vägrar svara på medias frågor och att vi därför måste sväva i ovisshet kring om det går att lita på att Försvarsmaktens interna säkerhetsrutiner inte brister på liknande sätt igen.

Domen mot Mats Sandberg för koppleri kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.