Den här veckan har Försvarsmakten lanserat en vänsterpolitisk kampanj i sociala medier i vilken man slår fast att styrka består av ”olikheter och mångfald”. Överbefälhavaren slår fast att detta behövs för att kunna försvara Sverige från angrepp. I kommentarsfälten rasar många över den politiska aktivismen och frågar bland annat hur nagellack ska skydda mot ett ryskt angrepp.

Förra året uppmärksammade Samhällsnytt hur Försvarsmakten marknadsförde en kampanj för att rekrytera feminister och invandrare till verksamheten. Rekryteringen verkade inte vara grundad i ett faktiskt behov utan baserades på vänsterorienterat identitetspolitiska målsättningar om representation och mångfald.

LÄS ÄVEN: Försvarsmakten i ny kampanj för att värva invandrare och feminister

På tisdagen trappade Försvarsmakten upp sitt politiska arbete med ytterligare en kampanj. I flera inlägg som har publicerats på bland annat Facebook menar Försvarsmakten att deras ”styrka består av olikheter”. Texten har bildsatts med en soldat som bör nagellack i regnbågsfärger.

https://www.facebook.com/forsvarsmakten/posts/3470599059631250

ÖB: ”Olikheter och mångfald ökar vår förmåga”

På tisdagen publicerade Försvarsmakten ett Facebookinlägg i vilket de motiverar varför myndigheten deltar i Pridetåget.

Enligt överbefälhavare Micael Bydén handlar det om att visa ett” ställningstagande för alla människors lika värde”. Vidare vill Bydén tydliggöra för svenska skattebetalare att olikheter och mångfald är en styrka. Detta menar han ökar möjligheten för Sverige att kunna försvara sig från ett angrepp.

Varför deltar Försvarsmakten i Pride?
Vårt deltagande i Pride är ett aktivt ställningstagande för människors lika värde och en naturlig del av ansvaret som arbetsgivare för våra medarbetare och frivilliga. Försvarsmakten står helt enkelt trygg i sin värdegrund och alla som har vilja och förmåga att bidra till försvaret ska känna sig välkomna. Genom att delta i Pride vill Försvarsmakten visa sin tolerans för människors olikheter i det land vi ska försvara. Därför är vi en del av Pride.

Varför är olikheter/mångfald viktigt i Försvarsmakten?
Försvarsmakten ska ytterst skydda Sverige mot ett väpnat angrepp. En sådan situation kommer att vara extrem med höga krav på soldater, sjömän och chefer. I dessa svåra och komplexa situationer ska vi kunna agera och fatta beslut. Då är olikheter, mångfald och bredden av olika erfarenheter en styrka. Det ökar vår förmåga att agera oförutsägbart för en angripare.

https://www.facebook.com/forsvarsmakten/photos/a.287926437898544/3467355946622228/

Får kritik av SD

Adam Marttinen som är Sverigedemoktaternas riksdagsledamot tillika rättspolitiske talesperson kommenterar inlägget med att det inte är klokt av myndigheten att ta ställning för politiserade rörelser av det här slaget.

Marttinen antyder på att den vänsterorienterade rörelsen Pride exkluderar både Sverigedemokraterna och Medborgerlig samling trots att partiledaren Ilan Sadé som är öppet homosexuell.

Möter hård kritik: ”Ska vi bekämpa ryssen med färgade naglar?”

I kommentarsfälten möter myndigheten hård kritik för sitt deltagande i vad många menar är ett vänsterpolitiskt jippo.

En person kommenterar Försvarsmaktens bild på en soldat i nagellack i samband med en uppställning med funderingen, ”ska vi bekämpa ryssen med olikfärgade naglar ligger vi nog illa till”.




På Twitter skriver en person att det är vettlöst av Försvarsmakten att stödja vänsterorganisationen Pride. I inlägget medföljer ett antal bilder från Pridetåget i Stockholm.

LÄS ÄVEN: Försvarsmakten ska öva ”jämställdhetsperspektivet” – sparar samtidigt på kärnuppdraget

authorimage