Försvarsmakten når inte upp till målet om att en femtedel av rekryterna ska vara kvinnor, därför ska man nu se över de fysiska kraven i mönstringen. ”Vi vill vara jämställda, både kvantitativt och kvalitativt”, säger personaldirektör Klas Eksell.

Den första årskullen som omfattas av den återinförda, och numera könsneutrala, värnplikten genomför just nu sin grundutbildning men andelen kvinnor är för låg. Idag är 16 procent av rekryterna kvinnor.

För att öka intresset för värnplikten bland kvinnor vill personaldirektör Klas Eksell se att man redan i skolan pratar om försvaret men även att man ser över de fysiska kraven.

– Muskelstyrka och fysiska krav är såklart viktiga krav på de befattningar vi ska leverera mot, men det som är jätteviktigt för Försvarsmakten är att vi har adekvata krav.

Kvalitet eller kvantitet
I den så kallade perspektivstudien 2013 gav försvarsmakten sin syn på framtiden för den svenska militären och konstaterade att man stod inför ett vägval där man måste välja mellan kvantitet eller kvalitet.

Man slog då fast att man inom budgetramarna kommer prioritera ”högteknologiska och –kvalitativa förmågor” framför ”bibehållen förbandsvolym utrustad med föråldrad materiel som inte klarar att möta tänkbara hot eller kvalificerade motståndare”.