Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) har författat en ledarkrönika där han går till attack mot Sverigedemokraterna som han menar är ”grisar” och använder ett språkbruk hämtat från Nazityskland. Detta samtidigt som Socialdemokraterna anklagar SD för att polarisera samhället och debattklimatet i landet.

Det var på torsdagen i förra veckan som den socialdemokratiska tidningen Dala-Demokraten publicerade artikeln ”Högerextremismen går inte att tämja” författad av försvarsminister Peter Hultqvist.

LÄS ÄVEN: Försvarsministern bekymrad över mediala Sverigebilden – vill se psykologiskt försvar

Hultqvist vill varna svenska folket att dagens så kallade högerextremister kallar sig konservativa men i själva verket är något annat. Ministern menar att Moderaterna och Kristdemokraterna går en farlig väg när de försöker ”tämja” dessa krafter.

Jämför SD med Nazityskland

Enligt Hultqvist använder Sverigedemokraterna ett språkbruk hämtat i från tyskt 1930- och 40-tal. Han menar att partiet kommunicerar som fascister och nazister.

Vidare är Hultqvist besvärad över att SD-topparna Björn Söder och Mattias Karlsson vidhåller att USA:s tidigare president Donald Trump bör tilldelas Nobels fredspris för sina många internationella fredsskapande insatser under mandatperioden och det faktum att han är den enda amerikansk president på länge som inte startat något nytt krig.

Hultqvist (S): ”Man vill härska genom att söndra”

Hultqvist förmedlar även en egen analys på vad han menar är extremhögerns frammarsch genom att påstå att den sidans målsättning är konfrontation: ”man vill härska genom att söndra”.

Den socialdemokratiske försvarsministern avslutar krönikan genom att likna Sveriges tredje största parti med grisar. Han slår fast att det inte spelar någon roll hur mycket man sminkar en gris – den kommer ändå alltid att förbli en gris.

Åkesson: ”Ska man skratta eller gråta?”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommenterar Hultqvist ledarkrönika i kritiska ordalag. Han konstaterar att Socialdemokraterna lyckas med konststycket att plädera för god ton i debatten samtidigt som de benämner politiska motståndare vid epitet som bland annat högerextremister och grisar.

LÄS ÄVEN: Facebook censurerar delningar av Socialdemokraternas mörka historia