Svenska folkets smekmånad med statsminister Magdalena Andersson (S) tycks vara långt i från över. I ännu en förtroendemätning får hon ett starkt stöd och hamnar på en överlägsen förstaplats.

Teorin är att pandemin och nu kriget fått svenska folket att sluta upp bakom regeringen. Samtidigt tycks andra mer akuta problem ha fått stå tillbaka.

LÄS ÄVEN: Magdalena Andersson utsedd till Årets kvinna

I Sifos förra mätning i mars steg förtroendet för Magdalena Andersson med hela tio procentenheter från redan jämförelsevis höga siffror. I aprilmätningen ligger hon kvar på samma höga nivå, även om 61 procent innebär en procentenhet back.

– Magdalena Andersson ligger kvar på en hög nivå. Även bland moderater är det 47 procent som har positivt förtroende för statsministern, det innebär inte att de röstar på henne men hon har skaffat förtroende i en vid krets av väljare, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, till Expressen.

Centerns vänstersväng

Medan det går allt bättre för Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD), gäller det motsatta för Nooshi Dadgostar (V) och Annie Lööf (C).

LÄS ÄVEN: Magdalena Andersson nu lika populär som Fredrik Reinfeldt

Hos C är partiets vänstersväng tydlig då Lööfs väljare föredrar Magdalena Andersson framför Ulf Kristersson – endast 23 procent av C-väljarna uppger att de har förtroende för M-ledaren medan motsvarande siffra för statsministern är hela 75 procent.

Ingen gillar språkrören

Stödet för Märta Stenevi (MP) och Per Bolund (MP) ligger oförändrat i botten. Till och med bland MP-väljarna är stödet för Magdalena Andersson betydligt större än för de egna språkrören.

Listan:

Magdalena Andersson (S): 61 (-1)
Ulf Kristersson (M): 39 (+3)
Ebba Busch (KD): 30 (+4)
Jimmie Åkesson (SD): 28 (+1)
Annie Lööf (C): 23 (-2)
Nooshi Dadgostar (V): 23 (-1)
Nyamko Sabuni (L): 10 (+1)
Per Bolund (MP): 8 (0)
Märta Stenevi (MP): 7 (0)

Förtjänar Magdalena Andersson det höga förtroendet?