Sedan i maj har förtroendet för hur Stefan Löfven och Anders Tegnell hanterat corona-pandemin halverats. Det visar en undersökning som Ipsos gjort för Dagens Nyheters räkning.

En överväldigande majoritet av svenskarna uppger att de saknar förtroende för statsministern. Bara en av fyra tycker att han skött sig bra. Förtroenderaset för socialminister Lena Hallengren (S) och regeringen som helhet följer samma mönster.

Även Folkhälsomyndighetens chefsepidemiolog har tappat stort i förtroende. Tegnell klarar sig dock fortfarande med ett nödrop över 50-procentgränsen.

Regeringens försök att framstå som handlingskraftig genom att införa ytterligare hårda restriktioner och en pandemilag inför virusets andra våg har att döma av undersökningen inte gett utdelning.

Flera skandaler inverkar

En delförklaring bedöms vara att statsministern och flera andra statsråd samt S-märkta generaldirektören Dan Eliasson ertappats med att inte själva följa de regler som det med skärpa manat medborgarna att iaktta.

Eliasson-skandalen avspeglar sig också i ett stort förtroendetapp för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Samtidigt har MSB tappat i förtroende hos medborgarna under hela den period som Eliasson hållit i rodret, även innan den uppmärksammade festresan till Gran Canaria.

Svagt även för oppositionen

Oppositionspartierna har emellertid inte lyckats inkassera förtroendevinster i corona-frågor på regeringens tapp. Trots övergiven borgfred och höjt kritiskt tonläge mot regeringen Löfven tappar även oppositionen i förtroende om än inte lika kraftigt.

Nicklas Källebring på Ipsos säger i en kommentar till DN att det är allvarligt att förtroendet för regeringen och myndigheter rasar på det här sättet.

– Det här är ingen popularitetstävling, det är betydligt allvarligare än så. Förtroendet är avgörande för hur mycket människor lyssnar på myndigheterna och följer deras rekommendationer. Det i sin tur har betydelse för hur många som får sätta livet till.

Alltfler skeptiska till nedstängningar

Men förtroendetappet handlar inte bara om att man anser att ansvariga politiker och tjänstemän gör för lite och för sent. Tvärtom är det alltfler som anser att det görs för mycket.

Många menar att inskränkningarna i de grundlagsfästa fri- och rättigheterna kostar mer än de smakar och skapar omfattande negativa samhällskonsekvenser utan att vara effektiva mot smittspridningen – att ”boten är värre än soten”. Den gruppen är nu större än någonsin tidigare under pandemin.

Bottenlågt för äldreomsorgen

Coronadöden har dragit fram exceptionellt hårt på landets äldreboenden. Det har resulterat i en extremt lågt förtroende för svensk äldrevård. Bara var femte svensk anser att den klarar sin uppgift.

För den coronavården som helhet är förtroendet högre trots brist på resurser och beredskap. Men det är fortfarande fyra av tio som inte tycker att vården klarar sin uppgift på ett nöjaktigt sätt.