stefan-lofven-presskonf-7836623
Inrikes

Förtroendet för Stefan Löfven i fritt fall – nu jämte Annie Lööf

Publicerad 12/2/2019
Annons

Efter statsminister Stefan Löfvens intervju i SVT Agenda om den skenande våldsbrottsligheten i Sverige, som han menade inte har något med den okontrollerade invandringen att göra, tycks förtroendet för S-ledaren nu ha punkterats. Han har nu lika stort förtroende som C-ledaren Annie Lööf.

Det var i november Stefan Löfven intervjuades i SVT Agenda och gjorde ett framträdande som väckte uppmärksamhet. En av statsministerns slutsatser var att det skenande gängvåldet, med skjutningar och sprängningar, hade sett likadant ut ifall det vore svenskar som bodde i de så kallade utsatta områdena. Han menade även att han inte såg utvecklingen komma.

Intervjun ses av många som en brytpunkt för Löfven.

LÄS ÄVEN: Stefan Löfven: ”Vore likadant i utsatta områden om svenskar bodde där”

När Sifo på måndagskvällen släpper sin senaste mätning över svenska folkets förtroendet för partiledarna rasar Löfven från 32 till 26 procent. I november låg Löfven på andra plats – nu på en delad femte med Annie Lööf.

– Det är ett stort och signifikant tapp, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

– Det är en tydlig och stor nedgång och det är uppenbart att det är något som hänt.

På första plats kommer Ebba Busch Thor (KD) med 35 procent följt av Jimmie Åkesson (SD) på 30 procent och Ulf Kristersson med 27 procent. Sämst förtroende får Per Bolund (MP) med sju procent.

Avgår 2021?

För ett par dagar sen kom uppgifter om att Löfven väntas avgå som S-ledare till 2021. ”Alla tecken tyder på det”, uppgav en källa.

Som efterträdare har framför allt Magdalena Andersson nämnts men även Ardalan Shekarabi och Mikael Damberg.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
853Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons