stefan löfven

Foto: politik.in2pic.com, CC BY-SA 3.0

Inrikes

Förtroendet för Stefan Löfven störtdyker

Publicerad 1/5/2021
Annons

I kölvattnet av att flera S-ministrar – bland dessa Löfven själv – trotsat coronarestriktioner har förtroendet för statsministern sjunkit dramatiskt.

Statsminister Stefan Löfven (S), finansminister Magdalena Andersson (S), justitieminister Morgan Johansson (S) och socialminister Lena Hallengren (S). Samtliga har de gemensamt att de struntat i den egna regeringens och Folkhälsomyndighetens uppmaningar och restriktioner.

Agerandet har nu fått effekt på svenska folkets förtroende för statsministern. I Demoskops senaste mätning uppger 31 procent att de har förtroende för statsministern, en minskning med sju procentenheter jämfört med förra månaden.

– Många verkar tycka att det finns en dubbelmoral. Vi har fått höra att vi ska ställa in, inte resa och besöka släktingar och inte träffa större sällkap. Flera kommenterar att restriktionerna inte verkar gälla ministrarna själva, säger Karin Nelsson, vd för Demoskop.

LÄS ÄVEN: Stefan Löfven kommenterar julshoppingen: ”Förstår att folk har reagerat”

Samtidigt har andelen som anser att Sveriges restriktioner är för långtgående fördubblats, från fyra till åtta procent.

– Det är fortfarande en mindre andel. Men vi ser vad effekten blir när personer i ledande ställning inte väljer det de själva beslutat om. Många resonerar att ”varför ska vi vidta åtgärder när inte ens de gör det”? säger Karin Nelsson.

Polisen i topp

När det gäller MSB:s generaldirektör, som även han var ute och reste under julen, har bara sex procent förtroende för Dan Eliasson.

Av myndigheter och institutioner får Polisen störst förtroende medan Arbetsförmedlingen ligger i botten. Media har svenska folket lika stort förtroende för som regeringen – omkring 30 procent.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons