Den senaste opinionsmätningen från GP/Sifo visar ett kraftigt uppsving för Socialdemokraterna. Partiet har nått sitt högsta resultat på sju år. Sedan februari har det uppmätta väljarstödet ökat med 3,2 procentenheter och ligger nu på 32,8 procent.

Enligt Sifos vd, Toivo Sjörén, gynnas Socialdemokraterna av det pågående kriget i Ukraina och den allmänna oro situationen har skapat. Effekten är tydlig i mars månads opinionsmätning, som är den första som utförts efter Rysslands invasion av Ukraina.

– Ett krisläge gynnar stora partier med regeringsvana, säger Sjörén till GP.

Även Moderaterna stärks och är med 21,4 procent nu tydligt det näst största partiet, då Sverigedemokraterna samtidigt backar något till 18,6 procent sedan förra mätningen.

LÄS ÄVEN: Socialdemokratisk ilska mot oppositionens drivmedelsförslag

Fokus har flyttats från feminism och klimat till försvar och välfärd

S uppges nu vara störst bland förstagångsväljare och kvinnor men stödet ökar även bland män. Tidigare har SD varit största parti bland män men i marsmätningen går S förbi.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att kriget i Ukraina och corona-pandemin dessförinnan har flyttat medias fokus från feminism och klimat till mer traditionella frågor som försvar och välfärd. Detta menar han gör att många män som tidigare lämnat S för SD nu lockas tillbaka.

– Socialdemokraterna har länge tappat konservativa män som inte gillar livsstilsfrågor, feminism och gröna frågor, säger Hinnfors.

LÄS ÄVEN: Majoritet av vindkraften i händerna på utländska ägare

MP och L kvar under riksdagsspärren

Även Vänsterpartiet tappar väljare till S men ligger fortfarande över sitt valresultat från 2018, som var 8,0 procent. Nu hamnar partiet på 8,6 procent – ett tapp på 1,5 procentenheter sedan förra mätningen.

Kristdemokraterna ligger en bit ovanför riksdagsspärren, med 4,9 procent, medan Liberalerna och Miljöpartiet skulle åka ur riksdagen om det vore val idag – MP med 2,7 procent och L på 2,4 procent. Centerpartiet är det parti som rört sig minst i opinionen sedan sist, en minimal ökning gör att partiet hamnar på 7 procent.

Kantar Sifos väljarbarometer utfördes 7–17 mars 2022, baserat på 6 960 intervjuer. 12,7 procent av de tillfrågade uppger inget av partierna. Rangordningen ser ut som följer, alla siffror i procent, förändring sedan februari inom parentes:

Socialdemokraterna: 32,8 (+3,2)
Moderaterna: 21,4 (+0,5)
Sverigedemokraterna: 18,6 (-0,7)
Vänsterpartiet: 8,6 (-1,5)
Centerpartiet: 7,0 (+0,1)
Kristdemokraterna: 4,9 (-0,4)
Miljöpartiet: 2,7 (-0,9)
Liberalerna: 2,4 (-0,3)