Enligt en rapport utgör Malmös bostadsmarknad inget avgörande hinder för rekryteringar från andra städer och länder. I stället förespråkar man så kallad kompetensförtur där personer med välfärdsyrken med lägre löner där det råder kompetensbrist lättare kan flytta till staden.
Efter att bostadsbyggandet länge gick i otakt med Malmös befolkningsökning har det nu tagit fart, men ändå sägs marknaden fortfarande vara i obalans. Ett lägenhetskontrakt via den kommunala förmedlingen Boplats Syd kräver i genomsnitt tre års kötid.
Nu har stadskontoret undersökt om bostadsbristen i staden försvårar arbetsgivarnas kompetensförsörjning och utrett om en så kallad näringslivsförtur skulle hjälpa. Slutsatsen blev att Malmös bostadsmarknad inte är ett avgörande hinder för rekryteringar från andra städer eller länder.
– Det finns ett rykte om att det skulle vara jättesvårt att hitta bostad i Malmö. Vi får ibland övertyga våra kandidater som googlat Malmö om att det går att lösa, säger Magdalena Schultze, HR-chef på spelutvecklingsföretaget Massive Entertainment som deltog i undersökningen, till Sydsvenskan.
Kompetensförtur
I utredningen lanserar man i stället begreppet kompetensförtur som skulle innebära förtur i bostadskön mot yrken med lägre löner där det råder kompetensbrist. Yrkesområden det skulle kunna omfatta är bland annat vård, skola och omsorg.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
”En fungerande offentlig verksamhet är också en förutsättning för ett välmående näringsliv”, skriver man.
Innan en sådan idé eventuellt kan bli verklighet måste den dock utredas.
– Men det är där vi ser att det skulle finnas ett behov, säger Malmös näringslivsdirektör Micael Nord.