När mannen i 60-årsåldern insjuknade i ALS och inte längre stod ut med livet bokade han en tid i Schweiz för att avsluta sitt liv. Då pandemin bröt ut stoppades resan. Läkaren, professor emeritus i internationell hälsa vid Karolinska institutet och dödshjälpsdebattören Staffan Bergström försåg då mannen med de läkemedel som krävdes för att han kunde ta livet av sig. Nu vill Bergström att fallet prövas i domstol.

Det var för två år sen som den före detta elitidrottaren fick ALS, vilket gjorde honom delvis förlamad kombinerat med andningssvårigheter. För ett par veckor sen skulle han ha flugit till kliniken Dignitas i Schweiz för att få dödshjälp. Då Bergström fick kontakt med mannen, och fick den prekära situationen klar för sig, erbjöd han sin assistans.

– Det är olagligt för en legitimerad läkare att utföra en dödshjälpshandling enligt svensk lag men däremot kunde jag förse honom med läkemedel som jag vet används av Dignitas.

Bergström tog del av mannens journaler och korrespondensen med kliniken samt ett intyg på att mannen ville ha hans hjälp.

Vill att domstol prövar

Läkare som skriver ut läkemedel med syfte att patienten ifråga ska kunna avsluta sitt liv kan bli av med sin legitimation men rättsfall som prövats i domstol saknas.

– Jag vill ha prövat av domstol om jag gjort något olagligt. Vilket jag anser att jag inte gjort. Jag har stått med händerna på ryggen och sett att han dricker de här starka sömnmedlen, säger Staffan Bergström till TT.

Tidigare hade mannen uttryckt frustration och ilska över att han inte skulle kunna åka till exempelvis Karolinska och få hjälp till en vad han menar är en värdig död.

Somnade in omgiven av familjen

I tisdags svalde mannen medicinerna på egen hand omgiven av sin familj och somnade in. Bergström fanns med på plats. Efter en halvtimme kontaktade man SOS Alarm och Bergström anmälde sig själv till polisen där man bekräftar att det gjorts en anmälan och en förundersökning om medhjälp till dråp har upprättats.

– Jag hoppas att man får tydligare regler om läkarens roll kring den terminala vården av svårt sjuka i Sverige i dag. Det finns ingen bra lagstiftning som reglerar vad vi får och inte får göra. Det är en gråzon, säger Bergström.

[totalpoll id=”330366″]