forskare labb
Vetenskap

Framgångsrikt test med cancerdödande medicin

Publicerad 6/1/2021
Annons

Forskare har framgångsrikt använt en ”trojansk häst”-medicin som kan döda cancer- och bakterieceller utan att skada den intilliggande friska vävnaden.

Det är forskare på University of Edinburgh som kombinerat den lilla cancerdödande molekylen SeNBD med en kemisk livsmedelsförening för att lura maligna celler att inta den.

Den experimentella studien genomfördes på en zebrafisk och mänskliga celler, men forskare säger att fler studier behövs för att bekräfta att det är en säker och snabb metod för att behandla cancer i en tidigt stadium och medicinresistenta bakterier.

Metabolisk stridsspets

Cancerceller är ”giriga” och behöver konsumera höga mängder mat för energi och vanligtvis intar de mer än friska celler. Genom att kombinera SeNBD med den kemiska livsmedelsföreningen blir det den ”idealiska bytet för skadliga celler” som intar det ”utan att varnas för dess toxiska natur”. Forskarna bakom medicinen jämför den med en ”trojansk häst” och dess effekter med en ”metabolisk stridsspets”.

SeNBD är också en ljusaktiverad fotosensibiliserare, vilket innebär att den kan döda celler bara efter att den aktiverats av synligt ljus. Detta betyder att en kirurg kan precisera när de vill använda medicinen och därmed reducera riskerna för att förstöra frisk vävnad och undvika bieffekter som håravfall.

Går via ytterdörren

Dr Sam Benson på universitetet beskriver det som att medicinens mekanism gör det möjligt att leverera den genom ”cellens ytterdörr” i stället för att försöka hitta ett sätt att slåss igenom cellens försvar.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1022Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons