tiktok

Pixabay

Inrikes

Frånskilda syriska kvinnor hängs ut på nätet

Publicerad 4/10/2023
Annons

På ett arabiskspråkigt konto på den kontroversiella appen TikTok hängs hundratals syriska kvinnor som utvandrat till Europa och skilt sig ut med namn och bild som ”övergivna horor”.

Enligt Rola El-Husseini, forskare vid Centrum för Mellanösternstudier på Lunds universitet, ökar skilsmässor bland kvinnor från Syrien när de kommer till Västeuropa och Sverige och till detta finns främst två skäl.

Det första är att det inte är lika enkelt att skilja sig i de flesta arabiska länder då männen oftare får vårdnaden om barnen, och det andra att många syriska kvinnor tvingas gifta sig som unga och i Europa har de möjlighet att starta ett nytt liv.

LÄS ÄVEN: Utbredd ”hedersproblematik” i Malmös förskolor

Statsradion har talat med ”Salma” som gifte sig i Syrien men vantrivdes i äktenskapet och då kriget bröt ut tog hon sig till Sverige. En tid senare skilde hon sig från sin man.

Hon är en av de många kvinnor som hängts ut med namn och bild på kontot The Executioner of Divorced Women – ”Skilda kvinnors bödel”. Tillsammans med fotot står på arabiska intill att hon är en övergiven och skild kvinna som träffat sin nya älskare på SFI.

Inget av det som påstås om henne ska vara sant, och vem det är som som vill henne illa vet hon inte.

Uppmaning att mörda

Christina Malmqvist arbetar på nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck och ser allvarligt på uthängningarna.

– Bara namnet här – det är ju en direkt uppmaning att mörda. Det är en förföljelse som är väldigt allvarlig av kvinnor som egentligen bara vill leva sitt eget liv.

– I deras upplevelsevärld så får man inte skilja sig för det är en kränkning mot hela familjen. Heder fungerar på det sättet att hedern inte är individuell utan hedern ägs kollektivt. Det betyder att när hedern påverkas så ägs skammen kollektivt så alla äger samma skam som den frånskilda mannen. Jag tänker att motsatsen till heder är skam och jag tänker att man som kvinna ofta är fostrad i skam. Då tänker jag att den här typen av konto är en påminnelse om att man ska hålla tillbaka sina egna önskemål, drömmar och visioner.

TikTok har sedermera stängt ned kontot men lika snabbt har ett nytt liknande konto startat upp och på kort tid fått tusentals följare.

Kallas horor

Kaliber följer flera TikTok-konton som länkas samman som ett nätverk där hundratals skilda kvinnor skambeläggs inför en stor publik och där alla inlägg är på arabiska. Bilder på skilda kvinnor delas ofta med både namn och ort och de kallas för horor.

De påstås sakna heder, moral, och religion. Män varnas för SFI och andra språkutbildningar då det är där den skilda kvinnan börjar sin resa mot den moraliska avgrunden.

De flesta av kvinnorna finns i Tyskland, Sverige, och Frankrike. Den enda uppgiften man lyckats få fram om personen bakom kontot är att denne bor i tyska Frankfurt.

LÄS ÄVEN: Syrisk kvinna fördes till Sverige för att hedersmördas

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1034”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons