Sverige har inte misslyckats med invandringen. Det hävdar tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt.
– Jag tycker inte att Sverige ska köpa bilden av att vi är det misslyckade exemplet, säger han.

Fredrik Reinfeldt tog under våren över ordförandeskapet för den svenska turistnäringens branschorganisation Visita efter tidigare Allianskollegan Maud Olofsson.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Här varnar Åkesson för rysk upprustning – hånas av Reinfeldt

I en intervju med Dagens nyheter säger han först att han lämnat inrikespolitiken bakom sig, och därför inte kommenterar den längre. Trots det kan han inte låta bli att kommentera en av sina stora hjärtefrågor: Invandringen.

Sverige har inte misslyckats

Den tidigare M-toppen, Sveriges statsminister från 2006 till 2014, vänder sig emot den kritik som riktas mot svensk migrationspolitik.

– Jag tycker inte att Sverige ska köpa bilden av att vi är det misslyckade exemplet, säger han i interjvun med den vänsterliberala Stockholmstidningen.

Tvärtom tror Reinfeldt att resten av världen kommer låta sig inspireras av den svenska massinvandringsmodellen.

– Vi är förmodligen det vägval som stora delar av den utvecklade delen av världen kommer att slå in på, hävdar han.

Varnar för Japan

När det gäller invandring lyfter Fredrik Reinfeldt fram Japan som ett varnande exempel, då de nästan inte tar emot några invandrare alls. De har blivit ”det perfekta äldreboendet”, påstår han.

Enligt den tidigare statsministern behöver industriländerna ta emot många invandrare, eftersom den egna befolkningen föder så få barn.

I intervjun pratas om ett pågående ”demografiskt skifte” i Sverige och den tidigare statsministern återkommer även till ”tillit”, ett ord han älskar att använda sig av.

– Jag tror på ett öppet samhälle och på vikten av att bygga tillit, säger Fredrik Reinfeldt.

LÄS MER: Fredrik Reinfeldt varnar för att danska gränskontroller kommer ”skapa nya krig”