Efter genomförd omröstning står det nu klart att det blir den före detta statsministern och moderatledaren Fredrik Reinfeldt som blir ny ordförande för Svenska fotbollförbundet (SvFF). Han vinner över motkandidaten Lars-Christer Olsson med siffrorna 143-111.

Fredrik Reinfeldt annonserade att han avsåg kandidera till positionen som ordförande för SvFF när den tidigare ordföranden Karl-Erik Nilsson lät förstå sin avsikt att kliva ner från ordförandeposten. Till att börja med såg Reinfeldt chanslös ut då inget distrikt öppet vill vidgå sitt stöd.

LÄS ÄVEN: Noll stöd för Reinfeldt som fotbollsordförande

I ett senare skede kom emellertid striden om ordförandeskapet ändå att stå mellan Reinfeldt och motkandidaten Lars-Christer Olsson. Olsson har tidigare varit VD för Uefa och generalsekreterare för Svensk elitfotboll. Reinfeldt har ett långt – och kontroversiellt – engagemang inom partipolitiken, men saknar helt erfarenhet av uppdrag inom idrottsrörelsen.

LÄS ÄVEN: Arvet efter Reinfeldt – hade fel om försvaret också

Efter omröstningen stod det klart att Reinfeldt besegrat Olsson med siffrorna 143-111 och därmed kan tillträda som ordförande. När motkandidaten Olsson får frågan om han har någon kommentar gällande Reinfeldts visioner för svensk fotboll blir svaret att han inte hört särskilt mycket om just den biten.

Som politiker är Reinfeldt mest känd – och kritiserad – för att ha öppnat upp Sverige för massinvandring genom sitt samarbete med Miljöpartiet. Han är också profilerad för sin svenskfientliga hållning och hat mot Sverigedemokraterna.

När Reinfeldt nu höll sitt tacktal valde han att fokusera på förbundets arbete mot rasism och för allas lika värde i stället för på det idrottsliga och sportsliga.

LÄS ÄVEN: Fredrik Reinfeldt varnar för att danska gränskontroller kommer ”skapa nya krig”

Det är ett oskrivet blad hur den kontroversielle före detta toppolitikern med sin avsaknad av erfarenhet av arbete inom idrottsrörelsen, kommer att leda utvecklingen av svensk fotboll framöver.