En man åtalades för bland annat mordförsök i samband med två handgranatsattacker. Trots att hans DNA återfanns på grepen från en av handgranaterna som kastades frikändes mannen i både tingsrätt och hovrätt. Nu tilldelas han 215 000 kronor av JK som ersättning för lidandet av att ha suttit häktad.

”Tillsammans och samförstånd” med ytterligare två män misstänktes mannen ha kastat handgranater mot två lägenheter. I det ena fallet briserade granaten på en balkong, i det andra inne i lägenheten. Attackerna skedde i slutet av maj 2020.

Vid den ena brottsplatsen påträffades grepen till en av handgranaterna som kastats. På den lyckades polisens tekniker säkra mannens DNA. Detta räckte dock inte för att övertyga varken tingsrätten eller hovrätten att mannen deltagit i attackerna. Han frikändes både för mordförsök och försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Vid en av brottsplatserna hittades den så kallade grepen till handgranaten. På den återfanns mannens DNA. Foto: Polisen

LÄS ÄVEN: Granatattack mot barnfamilj kan vara hämnd för anmälan om buskörning

Frångick praxis

Mellan den 27:e november 2019 och den 17:e juni 2020 satt mannen frihetsberövad. Efter frikännandet ansökte han om skadestånd för att han suttit inlåst. I sin skadeståndsansökan pekade mannen på att målet väckt stor medial uppmärksamhet, något som justitiekanslern tog i beaktning. Istället för att ersätta mannen inom ramen för den normalt tillämpade ersättningsnivån, valde JK att frångå praxis och höjde beloppet.

Mannen, vars DNA fanns på en av handgranaterna, kan nu inkassera 215 000 kronor, uppger Dagens Juridik. Enligt JK tillerkänns det höga beloppet ”med hänsyn till att mannen varit misstänkt för särskilt allvarlig brottslighet”.