0
Inrikes

Frölunda HC tar bort indian efter rasistanklagelser

Publicerad 9/17/2020
Annons

På torsdagen meddelade den klassiska ishockeyklubben Frölunda HC från Göteborg att man plockar bort klubbmärket föreställande en traditionell indian med fjäderskrud. Det sker efter rasistanklagelser och vänsterrörelsen Black Lives Matters framfart i USA.

I början av juli uppmärksammade Samhällsnytt hur att Frölunda HC, även känd som Frölunda Indians, tidigare anmälts för att ha ett påstått diskriminerande klubbmärke som föreställer en klassisk indian iklädd fjäderskrud. Vissa amerikanska sportklubbar som också har klubbmärken föreställande en indian har den senaste tiden utsatts för motsvarande anklagelser.

LÄS ÄVEN: Rasistanklagelser mot Frölunda Indians – kan ta bort indian

Frölundas styrelse Klubben meddelade att man skulle ”se över sitt varumärke inför framtiden” men tonade ned att detta skulle vara med anledning av rådande debatt och påtryckningar mot klubben. På fredagen meddelade styrelsen på klubbens hemsida att klubbmärket som varit på matchtröjorna sedan år 1995 nu försvinner inför säsongen 2021/2022.

Handlar om ”värdegrund”

Styrelsen skriver att man inser att beslutet väcker känslor men att det handlar om föreningens ”värdegrund” och att det är en ”investering i framtiden”.

”Styrelsens beslut grundar sig i den konsekvensanalys om föreningens namn och logotyp som organisationen arbetat fram och presenterat. Att byta logotyp blir ingen lätt process och inget föreningen heller tar lätt på. Styrkan i det kommande förändringsarbetet är att föreningens varumärke, värdegrund och själ inte vilar i en symbol”,

”Frölunda HC är så mycket mer och större än så och det skall föreningen använda sig av i processen. Tillsammans med supportrar och partners kommer föreningen att hitta rätt väg framåt. Styrelsen inser att det här beskedet väcker känslor, men vilar samtidigt tryggt i att beslutet är en investering i framtiden – kom ihåg att Frölunda HC haft fyra klubbmärken sedan föreningen bildades 1944.”

Ordförande: ”Måste ha respekt för det som uppfattas kränkande”

Tidigare i sommar kommenterade Mats Grauers som är klubbens ordförande vad som var på gång. Grauers anser att man ”måste ha respekt för det som uppfattas kränkande”.

– Den analysens syfte är att väga vårt varumärke och logotyp mot vår värdegrund och rådande värderingar och mot den utveckling som är i världen, säger han. En del i det menar klubben är att ta ställning till om symboliken med en indian är något hållbart inför framtiden, sade Grauers till DN.

”Ni säljer ut er för en vänstermobb”

I sociala medier är det många som som har reagerat på beskedet. Vissa anser att det är en bra förändring med motiveringen att en indian inte speglar klubben medan andra utrycker ilska och menar att styrelsen viker sig för ”vänstermobben” Black Lives Matter.

LÄS ÄVEN: ’Sitting Bull’ kan försvinna från Triumf Glass sortiment: ”Allvarligt om folkgrupper känner sig kränkta”

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
604Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons