panncentralen

Faksimil Facebook

Inrikes

Funktionshindrad sökte vänner på integrationsprojekt – lurades på pengar

Publicerad 12/21/2020
Annons

36-åriga Ida Haglö har en medfödd hjärnskada och har under livet haft svårt att skapa varaktiga sociala relationer. Då hon sökte vänner på integrationsprojektet Panncentralen slutade det med att hon lurades av hundratusentals kronor av dess ledare.

Hjärnskadan innebär balans- och koordinationssvårigheter. Utöver detta har hon också en ångestproblematik och svårigheter för att lita på andra människor.

Sommaren 2019 skulle hon arbeta med kultur och försöka skaffa sig nya vänner på Panncentralen. Till en början trivdes hon. Framåt slutet av året reste hon till Thailand med två tidigare ledare och en dåvarande ledare för Panncentralen, en resa hon betalade med egna pengar.

Under semestern i Thailand kände hon sig utanför gruppen och tvingades handla dyra märkeskläder och skor till en av männen.

Sparkontot länsades

Under perioden november till maj hade 83 banktransaktioner, 45 kontantuttag i automat, tolv swishöverföringar och fyra större uttag i Thailand gjorts. Pengarna kom bland annat från en lotterivinst och pengar hennes föräldrar sparat åt henne.

– De sa bland annat att jag kunde få maffian efter mig och kom till mig på nätterna, satte mig i en bil och körde upp mig till Stortorget för att ta ut maxbeloppet för veckan. En gång förde jag över 90 000 kronor som de köpte en bil för i Stockholm.

Länge höll hon tyst om överföringarna för omgivningen. Trots löften om att få pengarna återbetalda har hon ännu i dag inte fått någonting.

– Jag känner ilska och sorg, att jag som vanligtvis har så svårt att lita på människor ändå valde att göra det den här gången. Jag trodde att jag var lugn och trygg på Panncentralen. Nu inser jag att jag blivit både utnyttjad och kränkt.

Ingen polisanmälan

Då hon vände sig till Panncentralens ledare Sebastian Chavez gjordes ändå ingen polisanmälan. Enligt Chavez försökte man i stället att lösa det hela själva.

– Han uppmanade mig att inte koppla in polisen eller berätta för någon och lovade att hjälpa mig. Sedan kom han tillbaka och sa att jag skulle få tillbaka ett mycket mindre belopp än vad jag blivit av med. Det kändes som att han försvarade killarna som lurat mig, säger Ida Haglö.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons