Göteborgsläkaren Farshid Sistani begär i ett brev till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) vid Socialstyrelsen att hans läkarlegitimation återkallas. Det framgår av brevet, som Samnytt tagit del av.

”Undertecknad anhåller härmed att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd återkallar min legitimation som: Läkarlegitimation”, skriver Sistani i sin begäran.

Eftersom Farshid Sistani självmant avsäger sig sin legitimation kommer hans önskemål med största sannolikhet beviljas.

”Av 8 kap. 4 § 4 p. framgår att legitimationen även ska återkallas om den legitimerade begär att legitimationen ska återkallas och det inte finns hinder mot återkallelse från allmän synpunkt”, skriver Sanna Arvidsson vid HSAN i ett mejl till Samnytt.

Falska coronaintyg

Farshid Sistani, som kommer från Afghanistan och är läkarutbildad i Lettland, dömdes förra veckan till ett års fängelse för bedrägeri, urkundsförfalskning och grovt osant intygande sedan han sålt falska coronaintyg.

När det uppdagades att de coronaintyg Sistani sålde var falska fick han sparken från Södra Älvsborgs sjukhus i Borås, där han då jobbade. Han lyckades, trots det, därefter få nytt jobb på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg under falskt namn. Han påstod dessutom i sitt CV att han tidigare jobbat som läkare på Sahlgrenska, något som inte var sant.

LÄS ÄVEN: Läkaren Farshid sålde falska coronaintyg – har kvar legitimationen

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Farshid Sistani fick läkarjobb på Sahlgrenska med FALSKT namn

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Fuskande läkare ljög om jobb på Sahlgrenska – fick jobb ändå