43-årige Lundabon Dukato Grulo dömdes i fredags till fyra års fängelse för att ha våldtagit sin 13-åriga styvdotter. Fallet uppmärksammades under våren eftersom 43-åringen, som är rom, tidigare friats i en romsk rättegång – så kallad Kris-Romani. De romska rättegångarna har hållits i Malmö kommuns lokaler med kommunalrådet Frida Trollmyrs (S) vetskap.

Det är kvällen den 26 februari i år som Dukato Grulo våldtar en 13-årig flicka, som vid tillfället är hans styvdotter, i baksätet på sin bil. Våldtäkten är en hämnd för att flickan träffat en svensk kille, som inte är rom, vilket anses skamligt bland romer.

Dukato Grulo tror att styvdottern haft sex med den svenske killen, och menar att hon i sådana fall lika gärna kan ha sex med honom också.

– Om du har kunnat vara med [killens namn] ska du kunna vara med mig med, säger 43-åringen till den 13-åriga flickan innan han våldtar henne.

Baksätet där flickan våldtogs. Foto: Polisen

LÄS MER: S-styret i Malmö ljög – känt till romska domstolar i över ett halvår

Möts av låst polisstation

Dagen efter våldtäkten, strax innan lunch, försöker den 13-åriga flickan under dramatiska omständigheter söka hjälp på polisstationen i Lund. Hon springer mot stationen, och när hon kommer fram rycker hon i dörren och bankar på den för att tillkalla uppmärksamhet. Men dörren är låst och det är ingen som öppnar.

Dukato Grulo har vid det här laget även han hunnit fram till polisstationen. Han snubblar på trappan upp till entrén och hinner precis stoppa styvdottern från att knacka på ett av polisstationens fönster.

Grulo tar tag i flickan och för henne bort därifrån. Hela dramatiken fångas på film av polisstationens övervakningskamera.

Foto: Polisen i Lund

Frias i romsk rättegång

Under söndagen, två dagar efter våldtäkten, berättar flickan för sin moster om att hon blivit våldtagen av sin styvpappa. När den romska gemenskapen i Lund och Malmö får vetskap om anklagelserna mot Dukato Grulo kallar de till en romsk rättegång, även känd som Kris-Romani. Vissa av deltagarna tycker att en våldtäkt är en för allvarlig fråga för att lösas internt, och vill gå till polisen.

Men rättegången, en av flera som med det socialdemokratiska styrets vetskap hålls i Malmö kommuns lokaler, fortskrider. Där ifrågasätts 13-åringens trovärdighet. Hon anklagas för att vara en dålig tjej som ljuger och hittar på att hon blivit våldtagen.

Dukato Grulo betraktas, tvärtom, som en framstående medlem av den romska gemenskapen. Han är kristen och en pusselbit i Svenska kyrkans projekt för att förbättra sina relationer med den romska gruppen. Han är ”som en pastor i kyrkan”, menar man. Dessutom svär han vid gud att han inte våldtagit sin styvdotter.

Faksimil/Facebook

”Du är ren”

En av domarna i den romska rättegången är Stefan Wydow, vice ordförande i Malmö stads romska råd.

Stefan Wydow. Foto: Malmö stad

– Har du tagit på henne sexuellt, frågar han Dukato Grulo.

– Nej, svarar Grulo.

– Jag ber om ursäkt men jag måste fråga, har du legat med henne? Har du knullat henne?

– Nej.

– Har du pussat henne?

– Nej.

– Må Gud vara med dig. Du är ren.

Hela rättegången livesänds på Facebook inför hundratals romer i såväl Sverige som utlandet.

LÄS ÄVEN: Klandomare avslöjas bedriva romska rättegångar i Malmö stads lokaler – frikände barnvåldtäktsman

På gynakuten

Måndagen tre dagar efter våldtäkten åker den 13-åriga flickan till Helsingborg tillsammans med sin syster. Där söker de upp gynakuten på Helsingborgs lasarett. De hoppas att sjukvården ska hjälpa dem att säkra DNA-spår från våldtäkten för att kunna bevisa att anklagelserna är sanna. Den 13-åriga flickan vill även kontrollera om hon är gravid.

Flickorna vill absolut inte att deras föräldrar ska få veta att de är på sjukhuset. När läkaren förklarar för dem att hon måste göra en polisanmälan och att de sociala myndigheterna kommer kopplas in, lämnar flickorna sjukhuset.

Grips och döms

Men läkaren som tagit emot de två flickorna larmar socialtjänsten ändå och ringer polisen. Det dröjer emellertid ända till slutet av april innan Dukato Grulo grips av polis och senare även häktas såsom misstänkt för våldtäkt mot barn.

I fredags föll domen mot den 43-årige före detta styvpappan. Han döms av Lunds tingsrätt till fyra års fängelse för våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande. Dukato Grulo ska dessutom betala 165 000 kronor i skadestånd till den 13-åriga flickan.