Fyra av tio unga vågar inte skaffa barn för klimatkrisen

Den mediala och politiska kampanjen för den påstådda klimatkrisen och världens förestående undergång har varit framgångsrik. Utöver att fyra av tio tvekar att skaffa barn uppger sex av tio att de är väldigt eller extremt oroade för klimatförändringar.

Siffrorna kommer från den hittills största vetenskapliga studien om ”klimatångest” bland 10 000 ungdomar i åldern 16-25 i tio länder. Denna har finansierats av Avaaz, vilka beskrivs som en organisation som driver ett världsomspännande kampanjnätverk med det uttalade målet att främja inflytelsen av alla människors åsikter och värderingar på viktiga beslut med global relevans.

I studien framgår att ångest över klimatet är vida utbrett bland världens ungdomar. Vid sidan om tveksamheter inför att skaffa egna barn känner sig många också svikna av respektive lands regering och äldre generationer som man menar inte gör tillräckligt för att förhindra en klimatkatastrof.

Rädsla inför framtiden

Tre av fyra håller också med om påståendet att framtiden är skrämmande och mer än hälften känner att de kommer ha färre möjligheter än sina föräldrar. Nästan hälften säger sig känna stress eller ångest över klimatet på ett sätt så det påverkar deras dagliga liv och funktion.

Länderna som ingått i undersökningen är Australien, Brasilien, Finland, Frankrike, Indien, Nigeria, Filippinerna, Portugal, Storbritannien och USA.

Hungerstrejkar

I Berlin hungerstrejkar sex stycken ungdomar i protest mot att inga tyska partier för en politik för att klara 1,5-gradersmålet för klimatet.

– Det här handlar inte bara om vårt lidande, säger 22-åriga Simon Helmstedt, som inte ätit på 16 dagar.

– Det stora målet är klimaträttvisa, säger han.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.