På fredagen föll dom i det andra i raden av mål mot muslimska extremister och gängkriminella som i påskhelgen startade intifada-liknande upplopp i Sveaparken i Örebro. Fyra män med utomvästlig invandrarbakgrund döms till fängelse i mellan två och sex år (före straffrabatt) för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Ingen utvisas.

Örebro tingsrätt anser det bevisat att de fyra männen aktivt deltog i de muslimska attackerna mot svensk yttrande- och mötesfrihet och att de med sitt ”massiva våld” utsatt poliser på plats för direkt livsfara. Någon annan påföljd än fängelse för dessa grova brott kan därför inte komma ifråga, menar man.

Det var ett urskillningslöst religionspolitiskt våld som utövades under påskhelgen för att stoppa den dansksvenske politikern, frihetsaktivisten och advokaten Rasmus Paludan från att ta i anspråk sin grundlagsfästa mötes- och yttrandefrihet. Polisfordon stacks i brand och poliser och privatpersoner skadades i attackerna.

De dömda

Ardalan Awat Abdulla Abdulla, född 1994-12-10, döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och våld mot tjänsteman till 6 års fängelse (4 år efter straffrabatt). Han har tidigare varit klammeri med rättvisa för bland annat olaga hot, misshandel, olovlig körning, fordonsstöld, butiksstöld, narkotikabrott och urkundsförfalskning.

Yanik José Serrano, född 1996-11-20, döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och brott mot knivlagen till fängelse i 4 år och 6 månader (3 år efter straffrabatt). Han har tidigare varit i klammeri med rättvisan för bland annat hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd, brott mot knivlagen och sabotage mot blåljusverksamhet.

Abdulrahman Khalil, född 2001-09-05 och medborgare i Syrien, döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet till fängelse i 5 år (3 år och 4 månader efter straffrabatt). Åklagaren hade yrkat på utvisning men detta avslås av domstolen som anser att han har en stark anknytning till Sverige i form av släkt.

Abdalle Said Abdi, född 2003-02-20, döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet till fängelse i 2 år (1 år och 4 månader efter straffrabatt).

Fyra tidigare dömda

I slutet av juni föll den första domen efter korankravallerna i Örebro. Även där dömdes fyra män – samtliga med utomvästlig invandrarbakgrund för grovt sabotage mot blåljusverksamhet till fängelsestraff på mellan fyra och fem och ett halvt år (före straffrabatt).

Två av dem dömdes även för våld mot tjänsteman. Två av de dömda ska utvisas ur landet på livstid efter avtjänat straff medan två får stanna i Sverige.

Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

LÄS MER: HEJ DÅ, Ali och Hussain! – Utvisas på LIVSTID för korankravaller