I veckan föll dom i ett uppmärksammat mål i Sundsvall där flera män låste in och med verktyg tortyrrånade en pojke på 10 000 kronor. Samtliga slipper frihetsberövande påföljd. I stället döms de till skyddstillsyn och vårdinsatser för att bli av med sitt drogmissbruk. Samtliga är tidigare dömda för brott.

Det var på en lägenhetsfest i Sundsvall som en 14-åring blev insläpad i ett rum av en 21-årig man och där påstods ha en skuld till honom. Pojken, som uppger sig aldrig sett 21-åringen tidigare, vägrade betala.

Då anslöt ytterligare ett antal män och tvingade under tortyr med borrmaskin och andra verktyg 14-åringen att swisha över pengar till ett av männens konton. Tortyren bestod bland annat i att offret till armar och ben spändes fast i en stol och fick ta emot hugg i benen av skruvmejsel och borr- och skruvhål i händerna.

Eftersom pojken inte hade några större summor själv bad han vänner att föra över pengar. De fattade, vartefter kraven blev fler och beloppen högre, misstankar om att inte allt stod rätt till och larmade polis.

Domen

Förövarna greps och ställdes inför rätta. vid Sundsvalls tingsrätt. I tisdags föll domen som även innefattar annan brottslighet.

Pär Hampus Carlén, född 1999-10-04 döms för misshandel, olaga frihetsberövande, grov utpressning och försök till rån (tidigare brottstillfälle) till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan mot missbruk, trots att domstolen menar att brotten egentligen bör ge 1 år och 6 månaders fängelse. Han frikänns från övergrepp i rättssak. Han är tidigare dömd för bland annat skadegörelse och narkotikabrott.

Markus Albert Valdemar Engström, född 2002-02-15 döms för medhjälp till olaga frihetsberövande och Medhjälp till grov utpressning till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan mot missbruk. Han är tidigare dömd för bland annat  olovlig körning, rattfylleri, narkotikabrott och sexuellt utnyttjande av barn.

Joel Emanuel Nylander, född 2004-11-25, döms för medhjälp till olaga frihetsberövande och medhjälp till grov utpressning till ungdomsvård enligt särskild plan. Han är tidigare dömd för bland annat brott mot knivlagen.

Tobias Bo Rolf Nylund, född 2003-02-07, döms för medhjälp till utpressning till ungdomsvård. Han är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott.