En ny granskning visar att av Sveriges alla tätorter har Porjus, Kuttainen, Tjautjas och ­Hedenäset sämst samhällsservice i landet. Samtliga ligger i Norrbottens län.

Värst ställt är det i Jokkmokks minsta tätort, Porjus, med 265 invånare. Där finns varken livsmedelsbutik, postutlämning, apotek eller vårdcentral. Däremot finns en bensinstation och både för- och grundskola. Till närmsta livsmedelsbutik är det 39 kilometer – fågelvägen.

– Visst är det ett problem att man inte har tillgång till posten som företagare och inte kan skicka iväg prylar. För den äldre befolkningen är det ett jätteproblem att det inte finns någon livsmedelsbutik så de kan köpa sina livsmedel och hämta ut mediciner, säger Asbjörn Thunborg, lokal politiker för Moderaterna och egenföretagare.

Thunborg säger att sedan affären stängdes så finns ingen naturlig samlingsplats men nämner även att det finns, ”inte bara en, utan två restauranger i byn”.

Samtidigt som orten har landets sämsta tillgång till samhällsservice ligger Sveriges tredje största vattenkraftverk i Porjus. Vid invigningen 1915 skrev DN:

”Ett mäktigt monument har rests i ödemarken – Porjus kraftstation – ett monument över svenskt ingenjörssnille, svensk dådkraft och svensk företagsamhet.”

LÄS ÄVEN: Regeringen vill stoppa bensin- och dieselbilar till 2030

356 tätorter saknar helt samhällsservice

Statistiska centralbyråns definition av en tätort är att minst 200 ­personer ska bo i sammanhängande bebyggelse. Enligt denna definition finns det sammanlagt 2 011 tätorter i Sverige. Av dessa saknar 356 helt samhällsservice.

Av de tätorter som åtminstone har någon form av samhällsservice att erbjuda sina invånare har Hem & Hyra listat de 100 med sämst tillgång, beräknat på tio olika parametrar: tillgång till livsmedelsbutik, vårdcentral, apotekstjänst, drivmedel, postutlämning, skola (förskola, grundskola och gymnasium), bankservice och systembolag.

Granskningen visar att bland de tio med sämst samhällsservice ligger flertalet långt norrut i landet men småländska Bondstorp, i Vaggeryds kommun, kniper en sjätteplats. Nedan de tio tätorterna med landets sämsta tillgång till samhällsservice.