Sjukvård vård sjukhus läkare

Genrebild. Faksimil Facebook

Inrikes

Fyraåring med feber, smärtor och kräkningar skickades hem med ”halsfluss” – hade brusten blindtarm

Publicerad 5/16/2019
Annons

Vårdpersonal vid ett sjukhus i Skåne bedömde att en liten flicka som hade kraftiga smärtor i buken, över 40 graders feber och kräktes endast drabbats av halsfluss. Flickan skickades hem men nästföljande dag ”skrek hon av smärta” och fick genomgå akutoperation för brusten blindtarm.

LÄS ÄVEN: Skickades hem från sjukhuset – dog av sprucken tarm

I april förra året insjuknade en fyra år gammal flicka hastigt. När familjen anlände till akutmottagningen tog en sjuksköterska emot och undersökte flickan i sin vagn. Men han lade inte ned mycket engagemang i sitt arbete, rapporterar Lokaltidningen.

– Inte en enda gång fick hon ligga på sjukhussängen för att magen skulle undersökas. Sjuksköterskan tittade i halsen och sa att min dotter förmodligen har halsfluss och att vi skulle åka hem och avvakta några dagar, berättar flickans mor.

LÄS ÄVEN: Läkare missade hjärnblödning – skickade hem patient som avled

Modern ifrågasatte sjuksköterskans bedömning och berättade att dottern inte har haft ont i halsen utan i magen. Vidare berättade modern att dottern upplever smärtor när hon kissar. Men sjuksköterskan uppges ha stått på sig och vägrat släppa sin linje med halsfluss.

– Jag upprepar att hon inte har klagat på halsont när hon druckit eller ätit, eller överhuvudtaget. Sjuksköterskan säger då att min dotter säkerligen kommer klaga på att hon har ont i foten om sjuksköterskan pekar på foten och att hon inte är pålitlig. Inga halsprover görs under besöket och inget blodprov tas, fortsätter modern.

Modern fortsatte oroa sig
Familjen åkte efter det bemötandet till vårdcentralen med flickan för att ta prover rörande halsfluss och urinvägsinfektion. Hon uppges då ha haft över 40 graders feber ”och skrek av smärta”.

Ett blodprov för att se sänkningsreaktion där man upptäcker inflammation och sjukdom visade ett högt resultat. Läkaren vid vårdcentralen hänvisade familjen tillbaka till den akutmottagning som de tidigare på dagen lämnat.

”Hade jag inte stått på mig…”
På sjukhuset bekräftade en kirurgläkare att flickan hade en blindtarmsinflammation och redan samma kväll fick hon genomgå en akutoperation. En obehandlad blindtarmsinflammation är livshotande och under operationen konstaterade man att den gått så långt att blindtarmen brustit.

– Hade jag inte stått på mig och kämpat för att hon skulle undersökas ordentligt kanske det inte hade slutat så lyckligt som det gjorde. Det är hemskt att man som patient inte ska bli trodd och att man måste kämpa för att få vård, berättar modern.

Dokumenterade inga symptom i journalen
Modern anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som konstaterar att den manliga sjuksköterskan har brustit i sitt arbete.

Han har inte undersökt flickan ordentligt trots att hon visade tydliga symptom. Vidare finns inga symptom dokumenterade i flickans journal. Även vårdgivaren klandras för bristande kontakt i sin skyldighet att svara på moderns klagomål.

LÄS ÄVEN: Uppsökte sjukhus med tryck över bröstet – skickades hem och dog

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons