För någon vecka sedan publicerade Samhällsnytt ett klipp där jag tog upp gammelmedias totala tystnad omkring mordhoten mot Samhällsnytts redaktion. Du kan se det genom att klicka här. När nu Lamotte under en sändning från Trollhättan blivit attackerad och bestulen ser vi en pliktskyldig, men väldigt nedtonad, rapportering från gammelmedia.

Det var i torsdags som Lamotte begav sig till det ”särskilt utsatta” området i Trollhättan för att göra en av sina livesändningar. Samhällsnytt var på plats med en egen kameraman som dokumentera och lyckades filma det som hände efter att gänget stal hans telefon.

LÄS MER: EXKLUSIVT: Här jublar invandrargänget när de stjäl Lamottes mobiltelefon

https://vimeo.com/379196821

Efter händelsen, som fått stor uppmärksamhet inom alternativmedia, inte minst på Lamottes egna kanaler, har det gamla mediaetablissemanget endast pliktskyldigt rapporterat om det, närmast som en notis.

SVT skriver om de centrala i en paussus i artikeln ”Stor polisinsats på Kronogården”:

Oroligheterna sammanföll med att journalisten och opinionsbildaren Joakim Lamotte rapporterade från stadsdelen på sociala medier och han blev då ansatt.

Expressen skriver om det som ett litet bråk och nämner endast Lamotte som hastigast i artikeln med rubriken ”Polisman skadad – sju personer omhändertogs”

Enligt polisen har sociala medier-journalisten Joakim Lamotte besökt området under kvällen. 

GP likaså precis som Sveriges Radio.

Visst, de skriver om det. I vissa fall verkar det vara uppdateringar av tidiga artiklar, andra nya artiklar – alla väldigt nedtonade och, utan att ha gjort någon exakt efterforskning, definitivt inte högt upp på deras sidor eller dylikt.

Det är samma mekanismer som jag beskrev i videon nedan.

I korthet, de känner sig tvungna att skriva något om det för att inte kunna bli anklagade för att mörka det, men de vill helst tona ner det så mycket som möjligt av två anledningar; dels för att inte ytterligare underminera deras propaganda om det mångkulturella lyckoriket och dels att de inte vill uppmärksamma alternativmedia och därmed gynna oss:

https://vimeo.com/377004247

Tänk er reaktionerna om det vore tvärtom

Ni kan säkert tänka er krigsrubrikerna och reaktionerna i media om det vore gammelmedia som attackerades. Ännu hellre av ”högerextremister” eller vilka epitet de nu använder.

Det skulle blivit krigsrubriker i dagar, om inte mer, och krav på att sjuklöverpolitiker och polis agera. Som jag visar i klippet ovan krävs det inte mycket för att gammelmedia ska gå i taket – vanliga journalistiska frågor där de själva granskas räcker.

Men när alternativmedia mottar grova och allvarliga hot, eller när man fysiskt attackeras, blir reaktionerna väldigt beskedliga.

Hanteringen av Lamottes fall av gammelmedia är ett i raden av exempel på dubbla måttstockar från gammelmedia visavi alternativmedia.

Så länge man är på ”rätt” sida av det politiska spektrat, alltså det vänsterliberala, så bryr de sig. Inte annars.