Igår skrev flera tidningar, inte minst Aftonbladet, om en påstådd nazistskandal på SD:s riksdagskontor. Det var en tjänsteman som skickade ut en inbjudan att fira en polsk högtid som firas varje år den 1 september, till minne av de veteraner som slogs mot Tysklands invasion av landet. Detta beskrivs dock i gammelmedia som ”nazifika”, där vänstertidningen Aftonbladet driver på.

Den 1 september 1939 var dagen då Nazityskland anföll Polen. Denna dag högtidlighålls i Polen. Exempelvis skrev polsk statsradio igår följande:

Polen uppmärksammar 83-årsdagen av andra världskrigets början

Polska ledare deltog på torsdagen i ceremonier för att markera 83-årsdagen av andra världskrigets utbrott.

President Andrzej Duda deltog i en minneshögtid på halvön Westerplatte i norra delen av landet, rapporterar den statliga nyhetsbyrån PAP.

Så här såg firandet ut i Westerplatte, twittrat från den polske presidentens eget twitterkonto:

Den 1 september är nämligen ”veterandagen” i Polen, till minne av alla som deltog i kriget mot Nazityskland:

Image

Louise Löfqvist retweetade en film från firandet, som lades ut av Polens president:

SD-tjänsteman ville högtidlighålla

En tjänsteman på SD:s riksdagskansli, med polsk bakgrund, ville sin och Polens vana trogen, också högtidlighålla den polska veterandagen. Så han mailade ut en inbjudan till övriga på kontoret. Så här såg mailet ut:

Han beskriver även tyskarna som att de ”terrorbombade” Polen, vilket många också påpekat borde göra det ännu tydligare att detta inte var någon ”nazifika” som Aftonbladet, men även DN, påstått. Detta gjorde bland annat Hanif Bali:

Monika Brodzinska, påpekar i en tweet hur bisarrt den av gammelmedia fejkade nazifikan är:

Riksdagsledamoten Josef Fransson (SD) kallar Aftonbladet och Annie Lööf för ”desperata imbeciller” som inte har kunskap om polsk historia:

Martin Kinnunen, också riksdagsledamot för SD, beskriver det som ”galet” att gammelmedia försöker utmåla detta som en hyllning till nazisterna:

Klantighet av stabschef

SD:s stabschef, Sammy Almedal, får nu kritik samt SD:s pressavdelning. När han först tillfrågades om mailet som SD-tjänstemannen skickade ut så svarade han ursäktande:

– Jag har sett det och jag har meddelat medarbetaren att det var totalt olämpligt, och han har bett om ursäkt för det, sa Sammy Almedal inledningsvis.

Men hans agerande, som indikerar att han inte heller visste om det polska högtidlighållandet, får kritik. Martin Kinnunen, riksdagsledamoten, beskriver det som en ”extremt konstig kommentar”:

En annan twittrade är också upprörd över hur SD:s pressavdelning hanterade detta:

Ted Ekeroth, före detta ordförande i SD Lund, skriver liknande kritik på Facebook:

Polska regeringen använder själva ordet ”fira”. Idiotiskt av SD att ge mannen en tillsägelse, idiotiskt att gå ut och bekräfta de svenskfientligas lögn om vad det handlade om. Mannen är en polack som är van att ”fira” minnet av 1 september, dagen då nazisterna invaderade Polen.

Efter Aftonbladets fejkade nazistskandal har andra partiledare följt efter Aftonbladets drevet, såsom Johan Pehrson, Ulf Kristersson, Annie Lööf och Märta Stenevi.