På torsdagen gick flera av landets största tidningar samman i ett drev mot Sverigedemokraterna om en påstådd nazistskandal på partiets riksdagskontor. Enligt tidningarna och flera politiker, däribland S-ministrar, har SD:s medarbetare ägnat sig åt en ”nazifika”. Det visade sig dock röra sig om en tjänsteman med polsk bakgrund som uppmärksammade en minneshögtid för polska soldater. Samnytt har ringt upp flera tidningar för att ställa frågor om den fejkade skandalen.

Den polska högtiden, som firas varje år den 1 september, är ett minne av de soldater som försvarade landet i samband med Tysklands invasion av Polen 1 september 1939. Men det utelämnade Aftonbladet i sin påhittade ”nazistskandal” och fick det till att det tvärtom skulle ha handlat om att hylla Hitler-Tyskland.

LÄS ÄVEN: Gammelmedia i fejkad nazistskandal mot SD

Vid sidan om polsk media har även landets president, Andrzej Duda, uppmärksammat minnesdagen igår.

Men att det är en polsk minnesdag har bland annat Anders Ygeman (S), integrations- och migrationsminister, historielöst missat.

– Det är otroligt smaklöst att bjuda in till ett sånt här evenemang i Sverige 2022 när vi vet vad Hitlers anfall ledde till, säger Ygeman till Aftonbladet.

Även centerledaren Annie Lööf saknar kännedom om dagen. På Twitter skriver Lööf att SD har ”nazi-kopplingar”.

SD fortsätter nazi-kopplingarna ända in i riksdagskansliet. Smaklöst, skamligt och stötande. Jag har så svårt att förstå varför L, M och KD vill ha dessa tjänstemän på regeringskansliet efter valet?

Samnytt har ringt till Aftonbladet och Expressen för att ställa frågor om den fejkade skandalen. På fredagseftermiddagen har Expressen avpublicerat sin artikel. Lyssna på samtalet nedan:

LÄS ÄVEN: Det svensk media kräver av alla andra lever de inte upp till själva
LÄS ÄVEN: Gammelmedia vägrar svara på frågor och rättsväsendets underliga prioriteringar